Witaj na Forum Węgierskim!

Forum Węgierskie to miejsce spotkań i wymiany poglądów osób zainteresowanych wszystkim, co węgierskie. Na forum znajdziesz przydatne informacje dotyczące poruszania się po

Budapeszcie

, noclegów w okolicy

Balatonu

, a także najlepszych

węgierskich kąpielisk termalnych

.

Serdecznie zapraszamy do udziału w dyskusji i życzymy miłego pobytu na forum!

usmiech

Zaloguj się, aby uzyskać
pełny dostęp do forum i ukryć ten komunikat!

Langos - przepis
mmax88 Offline
Użytkownik
Liczba postów:93
Dołączył:05.02.2013
Płeć:Mężczyzna
Skąd:Kraków/Olkusz
Węgierski:Nie
Post: #1
Langos - przepis
Witam Uśmiech

Czy zna ktoś tradycyjny przepis na ten specjał? Chciałbym spróbować zrobić Uśmiech

Pytanie nr 2 - próbowaliście przygotowywać langosa smażąc go na patelni zamiast na głębokim tłuszczu?
16-07-2013 20:58
Beholder Offline
Użytkownik
Liczba postów:9
Dołączył:16.07.2013
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #2
RE: Langos - przepis
Co do przepisu zaczekam na bardziej doświadczonych w tej materii.....wtedy się odniosę do własnych doświadczeń Oczko

Co do pytania nr 2, bez głębokiego tłuszczu bedziesz miał tylko namisatkę langosza Oczko
16-07-2013 21:17
czesieko Online
Użytkownik
Liczba postów:154
Dołączył:18.06.2012
Płeć:-
Skąd:Wrocław
Węgierski:Nie
Post: #3
RE: Langos - przepis
Lángos

2 ugotowane ziemniaki
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
400ml ciepłego mleka
400g mąki
3 łyżeczki oleju
sól
olej do głębokiego smażenia
śmietana, sos czosnkowy, tarty żółty ser.

Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem.

Pozdrawiam wszystkich węgromaniaków.
16-07-2013 21:27
mmax88 Offline
Użytkownik
Liczba postów:93
Dołączył:05.02.2013
Płeć:Mężczyzna
Skąd:Kraków/Olkusz
Węgierski:Nie
Post: #4
RE: Langos - przepis
Kurcze jak to jest z tymi ziemniakami i mlekiem...? Czytałem na necie, że Węgrzy nie dodają ziemniaków i mleka, z resztą nawet węgierska wikipedia mówi o mące, drożdżach, wodzie, soli i cukrze... Pisze tylko, że jest też nietradycyjny wariant z ziemniakami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2013 21:45 przez mmax88.)
16-07-2013 21:44
Beholder Offline
Użytkownik
Liczba postów:9
Dołączył:16.07.2013
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #5
RE: Langos - przepis
Polecam spróbuj najpierw ten przepis Oczko.....jestem właśnie w trakcie jego przyrządzania, bo to swoistego rodzaju novum Oczko Muszę spróbować Uśmiech

Jeśli nie zdążę jutro podać swojego sprawdzonego, to po powrocie z Węgier obiecuję Ci go podać. No chyba, ze znajde w Balatonszemes Wi - fi, to może to być odrobinę wcześniej Uśmiech
16-07-2013 21:50
mmax88 Offline
Użytkownik
Liczba postów:93
Dołączył:05.02.2013
Płeć:Mężczyzna
Skąd:Kraków/Olkusz
Węgierski:Nie
Post: #6
RE: Langos - przepis
Jakbyś znalazł czas, byłoby super, bo planuję jego wykonanie (rękoma narzeczonej Język ) pojutrze Uśmiech
16-07-2013 21:51
czesieko Online
Użytkownik
Liczba postów:154
Dołączył:18.06.2012
Płeć:-
Skąd:Wrocław
Węgierski:Nie
Post: #7
RE: Langos - przepis
Wypróbowane, zjedzone, pyszne.

Pozdrawiam wszystkich węgromaniaków.
16-07-2013 21:53
Beholder Offline
Użytkownik
Liczba postów:9
Dołączył:16.07.2013
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #8
RE: Langos - przepis
Przyrządziłem, zjadłem i......stwierdzam, że przepyszne, chociaż odrobinkę inne od tego smaku do którego przywykłem.

Postaram się jak najszybciej podać swoje sprawdzone przepisy. Ja nigdy nie zapominam o odrobinie oliwy i dużej ilości czosnku na brzegach langosza Oczko
16-07-2013 22:06
Sztasek Offline
Użytkownik
Życzliwy użytkownik. Od 100 punktów reputacji.
Liczba postów:4,098
Dołączył:21.06.2013
Płeć:Mężczyzna
Skąd:
Węgierski:Egy kicsit ;)
Post: #9
RE: Langos - przepis
Mój przepis:
• 50 dkg mąki
• 3 dkg drożdży
• 2 dl mleka
• Woda, sól, 2 łyżki oleju, odrobinka cukru
• Olej do smażenia
Wodę i mleko podgrzać. Tą odrobinkę cukru razem z rozdrobnionymi drożdżami w szklance zalewam 1 dl mleka, przykrywam i niech sobie dojdzie.
W misce mieszam mąkę i sól, robię wgłębienie do którego wlewam drożdże (wcześniej przygotowane) ze szklanki + 2 łyżki oleju + pozostałe mleko z odrobiną ciepłej przegotowanej wody. Mieszam. Przy dodawaniu wody pamiętajmy, aby ciasta nie schłodzić! Gotowe ciasto w sporej rozmiarów misie odstawiam, aby wyrosło. Gotowe ciasto, tłustymi od oleju rękami na tacy też wcześniej olejem smarowanej dzielę na porcje. Pod przykryciem (obrusek) dalej rośnie. Gdy wyrosło jest gotowe do smażenia. Smażę w dużej ilości oleju. Olej musi być gorącym. Rozciągnięte porcje formuję na placuszki, kładę na gorącym oleju… obie strony smażę. Gotowe kładę na sitko, aby olej spłynął, następnie kładę gotowe już langosze na papier, by ten ostatecznie podsuszył je, odciągając pozostałości oleju.
Do konsumpcji lekko solę, śmietaną przyprawioną (roztartym czosnkiem) smaruję powierzchnię langosza i posypuję, nakładam wcześniej na tarce bardzo drobno rozdrobniony żółty ser.
17-07-2013 7:23
mmax88 Offline
Użytkownik
Liczba postów:93
Dołączył:05.02.2013
Płeć:Mężczyzna
Skąd:Kraków/Olkusz
Węgierski:Nie
Post: #10
RE: Langos - przepis
Dziękuję za przepisy Uśmiech Jak tylko wypróbuję, dam znać Uśmiech
17-07-2013 16:49




Langos - przepis
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości