Potrawy węgierskie - godne polecenia
#61
marhalábszár = nóżki wołowe

...marhalábszár gulyás bográcsban to gulasz gotowany na wolnym ogniu w bograczu (w takim węgierskim kociołku) na nóżkach z wołowiny - najsmaczniejszy jest, gdy "potrawę" gotuje się na nóżkach cielęcych...
Odpowiedz
#62
A coś bardziej... przekąskowego? Oczko
Oprócz langosza oczywiście.
Odpowiedz
#63
Proszę bardzo - małe co nieco. Karkówka, indyk i sum. Frytki i ryż. Porcja dla dwóch osób, którą mogą pożywić się do syta cztery:

[Obrazek: c348f28da53cda31.jpg]
Odpowiedz
#64
Uśmiechsluchajcie tego ktory kocha wegry i nigdy nieda o nich powiedziec zlego slowa,czy wiecie ze kuchnia ktora opisujecie ma smak wschodu,przede wszystkim turcji ale tez polski i austri,zeby ja poznac trzeba zakochac sie w madziarskiej histori,wtedy zrozumiemy dlaczego jest taka wspanila,zeby poznzc potrawy ktore srwuja trzeba to /czuc,kochac/napiszcie co lubicie jesc a wegiwerska kuchnia to wam da.
Odpowiedz
#65
skus sie watrubke z gesi,drogo ale warto
Odpowiedz
#66
Pörkölt - niesamowicie dobry. I myślę, że każdy powinien spróbować!
Odpowiedz
#67
Tak o Pörkölt ... Uśmiech

(02-02-2012, 20:58)moziba napisał(a): Można w domu. Kiedyś nawet z tej okazji w rymy to ująłem.

Pörkölt - nazwa węgierska więc wymówić trudno -
Przyjął się w naszej kuchni, by nie było nudno.

Najpierw zgromadź produkty, przygotuj je czule:
Wydrąż ze dwie papryki, obierz dwie cebule.
Papryki? Różne: czerwona, żółta, zielona,
Cebula średnia, w równe talarki skrojona.
Papryki krój w paseczki, wyjdzie mała górka,
Sparz wrzątkiem pomidory - łatwiej zejdzie skórka.

Potrzebne będzie mięso - potrawy podstawa,
Choć główną rolę grać będzie ognista przyprawa.
Przygotuj dwie torebki, każda w innym smaku,
Nie bój się ostrej papryki, nie bój się, rodaku.
Mięso pokrój w kawałki wycinając błonki,
Możesz przy tym pogwizdać, jak gwiżdżą skowronki.

Weź smalcu dużą łyżkę, nie wzdychaj „mój Boże”,
(Jeśli nie chcesz smalcu, olej także być może),
Zagrzej go na patelni, aż będzie gorący,
Zeszklij na nim cebulę, nie sparz się niechcący.
I zestawiwszy z ognia wrzuć papryki proszki.
Nie rób tego na ogniu! Smak zrobi się gorzki.

Potem wstaw znów na ogień i dodaj mięsiwo,
Obsmaż je delikatnie, uwijaj się żywo
I wodą wszystko zalej, aż po mięsa szczyty,
A później, by potrawy smak był znakomity,
Dodaj, bo przyszła pora, papryki pasemki
I wrzuć też pomidory skrojone w ósemki.

Duś na malutkim ogniu zgodnie z zasadami,
Patrz jak sosik bulgoce między paprykami.
Wrzucać inne przyprawy? Tu nie ma zakazu
Możesz dodać cokolwiek dla smaku obrazu,
Byś pełny smak uzyskał, byś się poczuł w niebie.
Węgier tego nie daje? Gotujesz dla siebie!

Gdy mięso będzie miękkie - potrawa gotowa.
Z czym ją jadać wypada - Twa wymyśli głowa,
Ale w jednym układzie w pamięci zostaną:
Tym z plackiem ziemniaczanym polanym śmietaną.

Pörkölt kuchni węgierskiej jest pięknym okazem,
Na gulyás przepis prosty podam innym razem.
Odpowiedz
#68
To jest "bób-gulasz" (babgulyas- bogracs,, gulasz z fasolą), w kociołku, porcja dla 2 osób):

[Obrazek: ed20a3b69d036e86.jpg]

Na deser turos palacsinta vanilia (naleśniki szt. 2 z serem i sosem waniliowym oraz śmietanką w aerozolu, kelner zrozumiał):

[Obrazek: e99c1854ae07b9a7.jpg]

To z wczoraj. Dania, tak samo, jak wcześniejszy "talerz dla dwojga", są z Var Vendeglo Panzio, Sarospatak. Dziś była wieprzowina nadziewana grzybami i szynką. Ponieważ zamówiliśmy tylko jedną porcję - domyślny kelner przyniósł ją podzieloną na połowy, na dwóch talerzach, i oczywiście zapytał, czy jest OK. I to była słuszna decyzja. Nie wolno marnować jedzenia. TalerzPiwo
Odpowiedz
#69
Kukorica Csarda Balatonfoldvar - w karcie są dwa dania dla dwóch osób - kelner zaproponował to z ostrzem w nazwie, po angielsku było właśnie "sword" czy "edge", a wyglądało to jak szaszłyk na metrowym kindżale, około pięciu kotletów - bitków, parę kartofli i jakieś warzywa. Jest to na dwóch talerzach z prawej, po lewej resztki gulaszowej. Cena niemała, ale raz się żyje. Wino

Kukorica

[Obrazek: ec03d0d855959764.jpg]
Odpowiedz
#70
Z powrotem w Sarospatak, Var Vendeglo.
Grecki talerz (potrawa regionalna Szeroki uśmiech ) - strzępki mięsa z frytkami i sosem tzatziki (po polsku mizeria). I tym razem zwykła porcja została podzielona na dwa talerze, dla głodnego byłoby może nieco za mało.

[Obrazek: 9535a25da4ae98d0.jpg]

Na deser "puchar Bodrogu" (puhar?) - lody z owocami i galaretką, pycha! Język

[Obrazek: ed3fc581435aa2a7.jpg]
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wina węgierskie fvg 707 458,593 18-12-2024, 17:27
Ostatni post: Remik
  Restauracje węgierskie w Polsce fvg 83 77,295 09-08-2022, 22:14
Ostatni post: Waldek
  Najlepsze cukiernie węgierskie w 2022 Waldek 0 672 12-06-2022, 11:47
Ostatni post: Waldek
  Węgierskie wody mineralne Kamjon 14 20,752 31-01-2019, 23:03
Ostatni post: Slavekk
  węgierskie dania dla dzieci barbar27 9 10,902 26-11-2015, 7:40
Ostatni post: Sztasek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości