Witaj na Forum Węgierskim!

Forum Węgierskie to miejsce spotkań i wymiany poglądów osób zainteresowanych wszystkim, co węgierskie. Na forum znajdziesz przydatne informacje dotyczące poruszania się po

Budapeszcie

, noclegów w okolicy

Balatonu

, a także najlepszych

węgierskich kąpielisk termalnych

.

Serdecznie zapraszamy do udziału w dyskusji i życzymy miłego pobytu na forum!

usmiech

Zaloguj się, aby uzyskać
pełny dostęp do forum i ukryć ten komunikat!

Wędliny
Smorodina Offline
Użytkownik
Liczba postów:66
Dołączył:25.07.2012
Płeć:Mężczyzna
Skąd:
Węgierski:Nie
Post: #1
Wędliny
Witam
Mam prośbę, działam na forum http://www.wedlinydomowe.pl poszukuję receptur na wędliny wegierskie (kiełbasy), oraz na węgierskie kiszonki (papryki z kapustą, ogórki z kapustą i wszystko co jest związane z warzywami).Osoby ze znajomością języka węgierskiego mogłyby przetłumaczyć z książek kucharskich przepisy kulinarne.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2012 12:41 przez Smorodina.)
02-08-2012 12:14
Waldek Offline
Użytkownik
Życzliwy użytkownik. Od 100 punktów reputacji.
Liczba postów:1,148
Dołączył:17.07.2012
Płeć:Mężczyzna
Skąd:~środek PL
Węgierski:Tak
Post: #2
Przepis na kiełbasę
(02-08-2012 12:14)Smorodina napisał(a):  Witam
Mam prośbę, działam na forum http://www.wedlinydomowe.pl poszukuję receptur na wędliny wegierskie (kiełbasy)(...)

Mówisz masz!
Za stroną: http://mamakakonyhaja.blogspot.com

Składniki na 10 kg mięsa (dwie części udziec i łopatka wieprzowa, 1 część słonina bardzo drobno zmielone):
30dkg mielona papryka czerwona (20 dkg słodka, 10 dkg ostra albo w innych proporcjach zgodnie z życzeniem)
23 dkg soli
3 dkg przeciśniętego przez praskę czosnku
4 dkg mielonego czarnego pieprzu
2 dkg mielonego kminku
1/4 startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka do kawy cukru pudru
1 łyżeczka ziela angielskiego

Składniki dokładnie wymieszać przed dodaniem do mięsa. Można odstawić na jeden dzień w lodówce, ale można też od razu przygotować kiełbasę napełniając cienki flak na kiełbaski grilowe lub do gotowania albo w grubszy flak i otrzymamy salami.
Jeśli nie chcemy od razu konsumować to trzeba wędzić. Najlepiej w dymie akacjowym i na koniec drugiego dnia wędzenia
dorzucamy na ogień odrobinę cukru żeby dym "przylgnął' do kiełbasy.

Nie próbowałem, więc nie mogę potwierdzić przepisu. Może spróbujesz i podzielisz się, choćby, uwagami.
26-08-2012 10:25




Wędliny
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości