Witaj na Forum Węgierskim!

Forum Węgierskie to miejsce spotkań i wymiany poglądów osób zainteresowanych wszystkim, co węgierskie. Na forum znajdziesz przydatne informacje dotyczące poruszania się po

Budapeszcie

, noclegów w okolicy

Balatonu

, a także najlepszych

węgierskich kąpielisk termalnych

.

Serdecznie zapraszamy do udziału w dyskusji i życzymy miłego pobytu na forum!

usmiech

Zaloguj się, aby uzyskać
pełny dostęp do forum i ukryć ten komunikat!

Węgierskie kiszonki
julka Offline
Użytkownik
Liczba postów:357
Dołączył:29.08.2012
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #1
Węgierskie kiszonki
Na Węgrzech bardzo popularne są różnego rodzaju kiszonki i to nie takie jednoskładnikowe jak u nas. Tam papryka faszerowana jest przeróżnymi rzeczami i kiszona. Kiszony jest kalafior i wiele innych warzyw.


Może ktoś zna domowe węgierskie przepisy na takie kiszonki?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2013 20:19 przez julka.)
13-01-2013 20:01
eplus Offline
Użytkownik
Życzliwy użytkownik. Od 100 punktów reputacji.
Liczba postów:1,997
Dołączył:13.09.2012
Płeć:Mężczyzna
Skąd:podkarpackie
Węgierski:Nie
Post: #2
RE: Węgierskie kiszonki
Ja znam taki przepis: paprika/kaposzta: iść do Tesco i kupić dwa workifoliowe (jeden zjeść, a jeden na prezent). Natomiast raz kupiłem paprykę w zalewie w worku i w domu zobaczyłem, że jest robaczywa - robal ładnie zakonserwował się w occie. Za rok zawiozłem do tego samego Tesco, paragon miałem - pokazuję + mówię rovar/chrobar. Kasjerka pierwsze, to pokazuje mi, że termin spożycia minął, ja: To co, z robalem miałem zjeść? Dwie minuty konsternacji i paniki, telefon, po czym pokazała mi, że nie może zrobić cofańca, bo kasa już nie rozpoznaje tego kodu. Skończyło się na śmiechu, bo to oczywiście 3 czy 5 złotych, bardziej chciałem zobaczyć, jak się załatwia takie sprawy, czyli mały happening. Oczko
14-01-2013 19:40
julka Offline
Użytkownik
Liczba postów:357
Dołączył:29.08.2012
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #3
RE: Węgierskie kiszonki
Ja miałam okazje zjeść takie kiszonki kupowane na targu, sprzedawane z beczki, z wiaderka lub innego pojemnika.
Były wyśmienite. Taką sprzedażą zajmowali się handlarze bazarowi.
Nie pamiętam adresu tego targowiska, mieściło się ono w dużej hali, gdzie handlowano też owocami i warzywami.
Sprzedawany też był tam jogurt taki "od baby ze wsi", podobnie twarogi. Było to wszystko świeżutkie i wyjątkowo smaczne.

Stąd moje pytanie o przepis domowy na kiszonki.

Zdaję sobie sprawę, że takie produkty robione na skalę przemysłową, np. dla Tesco, to już nie to.
14-01-2013 19:53
Lukacs Offline
Użytkownik
Liczba postów:33
Dołączył:03.01.2013
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #4
RE: Węgierskie kiszonki
hmmm... z tego co mi wiadomo to są to marynaty i prawda ze Węgrzy robią je niemal ze wszystkiego.
Jeśli mówisz po węgiersku to polecam link: http://www.mindmegette.hu/hazi-savanyusagok-20469.
14-01-2013 20:39
julka Offline
Użytkownik
Liczba postów:357
Dołączył:29.08.2012
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #5
RE: Węgierskie kiszonki
Nie, nie... chodzi mi o kiszonki.
Marynata to marynata, a kiszonka to kiszonka Szeroki uśmiech
To kwestia udziału octu lub nie.
Na przykładzie ogórków podam:
ogórki -marynata - to tzw. korniszony, czyli zalewa z octem;
ogórki - kiszonka - to np. ogórki małosolne lub tzw. ogórki kiszone, czyli zalewa z solą, bez octu.

Chodzi mi o kiszone warzywa węgierskie.

Lukacs, dziękuję za podrzucenie linka.
Węgierskiego niestety nie znamZarumieniony
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2013 21:44 przez julka.)
14-01-2013 20:56
Ribizli Niedostępny
Użytkownik
Życzliwy użytkownik. Od 100 punktów reputacji.
Liczba postów:1,159
Dołączył:02.09.2012
Płeć:Kobieta
Skąd:Warszawa
Węgierski:Tak
Post: #6
RE: Węgierskie kiszonki
Ale ten pierwszy przepis (vizes uborka) jest bez octu. Jak chcesz, to Ci przetlumacze.
14-01-2013 21:03
julka Offline
Użytkownik
Liczba postów:357
Dołączył:29.08.2012
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #7
RE: Węgierskie kiszonki
Taką wskazówkę znalazłam w internecie "(...) paprykę nadzianą kapustą kisi się tak samo jak kapustę, tylko z jedną uwagą, należy najpierw kapustę posolić i odstawić na parę godzin, by zmiękła, a potem nadziewać paprykę i zalać płynem, który pozostanie z kapusty, na wierzch naczynia powinno się nalać trochę oleju, by zapobiec wytwarzania się pleśni."

Kiszenie warzyw to specjalność bałkańska, ale i węgierska. Stąd moja nadzieja na jakieś fajne domowe przepisy.

Ribizli, proszę Uśmiech
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2013 21:21 przez julka.)
14-01-2013 21:19
Ribizli Niedostępny
Użytkownik
Życzliwy użytkownik. Od 100 punktów reputacji.
Liczba postów:1,159
Dołączył:02.09.2012
Płeć:Kobieta
Skąd:Warszawa
Węgierski:Tak
Post: #8
RE: Węgierskie kiszonki
Cytat:A szép, hibátlan uborkákat megmossuk, nagy edénybe tesszük, és sós vízzel leforrázzuk, 1 liter vízhez 2 dkg sót véve. Ebben a sós lében hagyjuk kihűlni. Az üvegek aljára kaprot, meggyfalevelet és szemes borsot rakunk, függőlegesen, szorosan egymás mellé beleállítgatjuk az uborkákat, és tetejüket hámozott, hosszában félbe vagy négyrét vágott tormával szorítjuk le. A sós vizet még egyszer felforraljuk, kihűtjük, és az uborkára öntjük. Azonnal leköthetjük, és a kamrába tehetjük. Ne tartsuk el január-februárnál tovább.

Tlumaczenie:ladne, bez skazy ogorki umyc. Wlozyc do duzego naczynia i sparzyc solona woda (na 1 liter wody uzyc 2 dkg soli). Zostawic w tej slonej wodzie aby ostygly. Na dno sloi wkladamy koper, liscie drzewa wisni i ziarenka czarnego pieprzu. Ogorki ukladamy pionowo, bardzo blisko siebie. Pokrywamy je obranym i pokrojonym na podluzne polowki lub na cwiartki chrzanem. Solona wode jeszcze raz zagotujmy, ostodzmy i zalejmy nia ogorki. Natychmiast zamknijmy je i wlozmy do spizarki. Nie trzymajmy dluzej niz styczen-luty.
Jak nie beda dobre, to nie moja wina!:)Ja sie nie znam na tym, dopiero teraz sie dowiedzialam, jaka jest roznica pomiedzy marynata a kiszonka. U mnie w domu, wszystkie tego typu rzeczy sa znane pod ogolna nazwa "zajzajera".
14-01-2013 22:02
julka Offline
Użytkownik
Liczba postów:357
Dołączył:29.08.2012
Płeć:
Skąd:
Węgierski:
Post: #9
RE: Węgierskie kiszonki
Dzięki wielkie Ribizli!

To typowy przepis na kiszone ogórki. Na pewno w podobny sposób można zrobić i kiszona paprykę lub inne warzywa.

(14-01-2013 22:02)Ribizli napisał(a):  Jak nie beda dobre, to nie moja wina!Uśmiech Ja sie nie znam na tym, dopiero teraz sie dowiedzialam, jaka jest roznica pomiedzy marynata a kiszonka. U mnie w domu, wszystkie tego typu rzeczy sa znane pod ogolna nazwa "zajzajera".

No, nie, nie... jeszcze, na szczęście, za tłumaczenie przepisów kulinarnych nikogo nie pociągnięto do odpowiedzialności za smak potrawy Szeroki uśmiech
14-01-2013 22:13
Ribizli Niedostępny
Użytkownik
Życzliwy użytkownik. Od 100 punktów reputacji.
Liczba postów:1,159
Dołączył:02.09.2012
Płeć:Kobieta
Skąd:Warszawa
Węgierski:Tak
Post: #10
RE: Węgierskie kiszonki
Ja nigdy nie kisilam ogorkow ani zadnych innych rzeczy. Musimy sie spytac jakiegos doswiadczonego kucharza albo kucharki...Mam znajomych Wegrow, ktorzy sa bardzo obeznani w temacie, bo sami wszystko robia. Dowiem sie i dam znac!
14-01-2013 22:22


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Wina węgierskie fvg 184 94,332 23-09-2017 19:32
Ostatni post: eplus
Potrawy węgierskie - godne polecenia Dora_hu 91 68,856 30-01-2017 6:19
Ostatni post: Sztasek
Węgierskie wody mineralne Kamjon 11 7,124 28-09-2016 21:23
Ostatni post: wojti76
węgierskie dania dla dzieci barbar27 9 4,285 26-11-2015 6:40
Ostatni post: Sztasek
Restauracje węgierskie w Polsce fvg 63 34,467 09-11-2015 20:47
Ostatni post: i_Lolek



Węgierskie kiszonki
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości