Na życzenie podaję przepis za Rodzinną książką kucharską autorstwa F. Nagy Angéla.
Składniki: 12 słonych naleśników, 30 dkg paprykarzu z kurcząt lub paprykarzu wieprzowego, 200 ml śmietany, łyżeczka kawowa mąki.
Mięso z paprykarza pokroić (inni autorzy zalecają przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa). Sos z paprykarzu oddzielamy i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Dodajemy z 2 łyżki tego sosu do mięsa. Układamy mięso na naleśniku i podwijamy każdy bok naleśnika, następnie zawijamy naleśniki. Zawinięte naleśniku układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Naleśniki polewamy pozostałym sosem i w piekarniku solidnie podgrzewamy ale nie przysmażamy.
(Inni autorzy zagotowują sos śmietankowy na małym ogniu ciągle mieszając, podgrzewają w naczyniu żaroodpornym naleśniki i polewają je gorącym sosem na talerzu w momencie podania.
Smacznego!
Składniki: 12 słonych naleśników, 30 dkg paprykarzu z kurcząt lub paprykarzu wieprzowego, 200 ml śmietany, łyżeczka kawowa mąki.
Mięso z paprykarza pokroić (inni autorzy zalecają przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa). Sos z paprykarzu oddzielamy i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Dodajemy z 2 łyżki tego sosu do mięsa. Układamy mięso na naleśniku i podwijamy każdy bok naleśnika, następnie zawijamy naleśniki. Zawinięte naleśniku układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Naleśniki polewamy pozostałym sosem i w piekarniku solidnie podgrzewamy ale nie przysmażamy.
(Inni autorzy zagotowują sos śmietankowy na małym ogniu ciągle mieszając, podgrzewają w naczyniu żaroodpornym naleśniki i polewają je gorącym sosem na talerzu w momencie podania.
Smacznego!