08-01-2016, 1:49
Oto przepis przetłumaczony z jednego z portali węgierskich.
Składniki na 4 porcje:
70 dkg łopatki wieprzowej
5 dkg smalcu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka stołowa papryki czerwonej
1 łyżeczka kawowa zmielonego kminku
2 papryki
1 pomidor
80 dkg kapusty kiszonej
0,4 l śmietany
5 dkg mąki
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę. Na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Posypać czerwoną papryką, podlać niewielka ilością wody i smażyć do odparowania wody. Uwaga można łatwo przypalić i będzie niezjadliwe! Dodać mięso i smażyć dalej, aż mięso nabierze jasnego koloru (białawe). Przyprawić solą i kminkiem, dodać paprykę i pomidora. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie na "wpół miękkie". Opłukać kapustę, odcisnąć sok. Wymieszać odciśniętą kapustę z duszonym mięsem.
Podlać taką ilością wody żeby ledwo przykryć potrawę. Gotować dalej mieszając od czasu do czasu aż mięso i kapustą będą miękkie. Zagęszczamy zasmażką ze śmietany i mąki i jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Składniki na 4 porcje:
70 dkg łopatki wieprzowej
5 dkg smalcu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka stołowa papryki czerwonej
1 łyżeczka kawowa zmielonego kminku
2 papryki
1 pomidor
80 dkg kapusty kiszonej
0,4 l śmietany
5 dkg mąki
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę. Na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Posypać czerwoną papryką, podlać niewielka ilością wody i smażyć do odparowania wody. Uwaga można łatwo przypalić i będzie niezjadliwe! Dodać mięso i smażyć dalej, aż mięso nabierze jasnego koloru (białawe). Przyprawić solą i kminkiem, dodać paprykę i pomidora. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie na "wpół miękkie". Opłukać kapustę, odcisnąć sok. Wymieszać odciśniętą kapustę z duszonym mięsem.
Podlać taką ilością wody żeby ledwo przykryć potrawę. Gotować dalej mieszając od czasu do czasu aż mięso i kapustą będą miękkie. Zagęszczamy zasmażką ze śmietany i mąki i jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!