21-09-2012, 20:21
Wspomnę tu o książce, którą, jak się wydaje, większość Forumowiczów przeczytała w bardzo młodym wieku. O książce, której nowe wydanie niedawno, ku mojej wielkiej radości, pojawiło się w księgarniach. Miałem jednak problemy z jej znalezieniem, dlatego poprosiłem sprzedawczynię, a ona po dłuższych komputerowych analizach poszła do działu: "literatura młodzieżowa". Na to bym nie wpadł. "Ábigél", bo o niej oczywiście mowa, to przygoda na całe życie! Szczególnie dla mnie - wiele lat temu obejrzałem wybitny serial z polskim dubbingiem, teraz czytam książkę po polsku, postaram się też ją zdobyć w oryginale i będę porównywać, do tego można w internecie obejrzeć serial w oryginale z angielskimi napisami. Ábigél do dziś pomaga potrzebującym
Przy okazji - widziałem dziś przypadkowo zbiór węgierskiej poezji - "Węgierskie lato" (autorzy utworów: Endre Ady, Mihály Babits, Zsófia Balla, László Benjmin, László Csiki, Gyula Illyés, Gyula Juhász, Péter Kantor, István Kovács, László Nagy, Ottó Orbán, János Pillinszky, Lőrinc Szabó. Książka dość gruba i nietania - 69 zł.
Przy okazji - widziałem dziś przypadkowo zbiór węgierskiej poezji - "Węgierskie lato" (autorzy utworów: Endre Ady, Mihály Babits, Zsófia Balla, László Benjmin, László Csiki, Gyula Illyés, Gyula Juhász, Péter Kantor, István Kovács, László Nagy, Ottó Orbán, János Pillinszky, Lőrinc Szabó. Książka dość gruba i nietania - 69 zł.