19-04-2013, 14:33
Kiełbasa Csabai (Csabai kolbász)
Jest to chronione oznaczenie geograficzne.
Produkowana jest od początku XX wieku jedynie w dwóch miastach: Békéscsaba i Guyla (komitat Békes, południowo-wschodnie Węgry) znanych z wieloletnich tradycji wędliniarskich.
Kiełbasa Csabai wyrabiana jest z mięsa świń ras węgierskich, a do wędliny dodaje się nadające jej charakterystyczny smak przyprawy: paprykę w proszku, czosnek i kminek. Wędzona jest w dymie z bierwion zazwyczaj bukowych.
Jest to chronione oznaczenie geograficzne.
Produkowana jest od początku XX wieku jedynie w dwóch miastach: Békéscsaba i Guyla (komitat Békes, południowo-wschodnie Węgry) znanych z wieloletnich tradycji wędliniarskich.
Kiełbasa Csabai wyrabiana jest z mięsa świń ras węgierskich, a do wędliny dodaje się nadające jej charakterystyczny smak przyprawy: paprykę w proszku, czosnek i kminek. Wędzona jest w dymie z bierwion zazwyczaj bukowych.