20-07-2014, 21:08
Jest to najlepszy dżem na świecie! Nawet nie chce mi się specjalnie go zachwalać. Możecie wypróbować np. na 1 kg moreli. Za jakość gwarantuje Ja co rok robię 15 kg. Przepis ten jest przede wszystkim bardzo łatwy. Prosto z węgierskiej wsi .
Dojrzałe morele zalewamy wrzątkiem, chwilę czekamy, aż lekko wystygnie woda, ale nie za długo! I ściągamy skórkę z owoców i wyrzucamy pestki. Powinno iść lekko. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo ręce będą paskudne Wkładamy morele do miski i zasypujemy cukrem.
Na 1 kg owoców 0,5 kg cukru.
Mieszamy, zostawiamy na 24 godziny co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Nadmiar soku odcedzamy.
Na następny dzień gotujemy ok. 0,5 godziny, aż morele zrobią się szkliste.
Wrzące wkładamy do sterylnych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
I to wszystko, powodzenia :-)