17-07-2013, 21:34
(17-07-2013, 20:22)gryfus napisał(a): Będąc na Węgrzech zauważyłem, że wszędzie sprzedawane jest pieczywo pszenne które w dotyku przypomina watę natomiast ciężko trafić na pieczywo ciemne. Jak po węgiersku nazywa się pieczywo ciemne typy graham lub z mąki żytniej lub mieszanej ?
Najbardziej popularnym pieczywem jest pieczywo pszenne.
Fehér kenyér chleb biały produkowany jest wyłącznie z mąki pszennej, która stanowi 80% wagi chleba - pozostałe części to dodatki.
Obok klasycznego chleba białego może być też chleb biały z dodatkiem płatków ziemniaczanych (tzw. krumplis kenyér), lub kukurydzy (kukoricás kenyér). Chleb "ziemniaczany" jak i "kukurydziany" ma przedłużona trwałość pierwszy do 48 godzin drugi do 72 godzin.
Innym rodzajem chleba jest chleb półbrązowy (félbarna kenyér). Powstanie tego chleba związane jest z próbą zmiany nawyków żywieniowych bratanków. Strasznie trudno było ich namówić na spożywanie chleba żytniego stąd ten wynalazek. Chleb półbrązowy zawiera 85% mąki "półbiałej" pszennej i 15 % jasnej mąki żytniej.
Chleb "żytniawy" (rozsos kenyér) zawiera 15% mąki żytniej.
Chleb żytni (rozskenyér) - to chleb, który zawiera ponad 40% mąki żytniej. Według receptur węgierskich chleb żytni może występować w wielu odmianach i kolorach. Ciemny kolor pieczywa nie gwarantuje, że zawiera ono dużo mąki żytniej. Ciasto na chleb mogło być barwione słodem. Jednak ten fakt powinien być zaznaczony na opakowaniu.
Jest jeszcze chleb z mąki z pełnego przemiału (magas/teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyér) i chleb typu Graham (graham kenyér). Oba chleby produkowane są z razowej mąki pszennej różniącej się grubością przemiału.