Węgierskie produkty chronione
#7
Salami budapeszteńskie (Budapesti téliszalámi)
Jest to chronione oznaczenie geograficzne.

Salami budapeszteńskie (nazywane również zimowym salami budapeszteńskim) wytwarzane jest od przełomu XIX i XX wieku w obrębie stolicy Węgier, w odległości nie dalszej niż kilometr od Dunaju.

Przygotowuje się je z lekko zmrożonego mięsa (szynki, schabu, łopatki, żeberek, boczku i polędwicy, a także słoniny i elementów żuchwy) świń ras mangalica, cornwall, berkshire, wielka biała mięsna, landrace, duroc, hampshire oraz pietrain, a także ich krzyżówek (maciory lub knury starsze niż rok, o odpowiedniej masie ciała, przy czym wykastrowane knury nie mogły przed kastracją kryć macior). Mięso jest siekane i doprawiane sola, pieprzem białym, słodką papryką w proszku, zielem angielskim oraz solą. Następnie wypełnia się nim osłonki jelitowe (naturalne – końskie lub sztuczne). Potem wyrób trafia do wędzarni, gdzie przebywa od 12 do 20 dni w temperaturze nie przekraczającej 16 stopni, wśród dymu z polan z twardego drewna, najczęściej z buczyny.
W trakcie trwającego 2-3 miesiące dojrzewania (suszenia), kiełbasa pokrywa się charakterystyczną pleśnią powstającą dzięki wyjątkowym warunkom, które zapewnia bliskość Dunaju (nieco niższa niż w pozostałej części miasta temperatura powietrza, większa jego wilgotność oraz czystość, a to dzięki regularnie wiejącym wzdłuż koryta rzeki wiatrom), dlatego też prawo do nazywania swoich wyrobów węgierskim salami zimowym mają jedynie producenci wytwarzający kiełbasę w obrębie miasta stołecznego Budapeszt, i to w odległości nie większej niż kilometr od koryta Dunaju.

Obecnie funkcjonuje tylko jedna firma spełniająca te kryteria – Herz Szalámigyár Zrt. Powstała w roku 1888, a jej wyroby szybko zyskały duże uznanie – zostały wyróżnione w 1896 roku w Budapeszcie, w trakcie Wystawy Milenijnej i cztery lata później w trakcie Wystawy Światowej w Paryżu. Po dziś dzień salami Herz (firma należy dziś do Picka – patrz: salami segedyńskie) cieszy się renomą jednego z najbardziej cenionych węgierskich wyrobów spożywczych.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 13:27
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 13:38
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 13:46
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 13:55
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 14:10
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 14:14
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 14:27
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 14:33
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 14:37
RE: Węgierskie produkty chronione - przez julka - 19-04-2013, 14:45
RE: Węgierskie produkty chronione - przez Tudós - 19-04-2013, 15:02

Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wina węgierskie fvg 680 419,466 22-04-2024, 13:31
Ostatni post: Remik
  Restauracje węgierskie w Polsce fvg 83 73,582 09-08-2022, 22:14
Ostatni post: Waldek
  Najlepsze cukiernie węgierskie w 2022 Waldek 0 495 12-06-2022, 11:47
Ostatni post: Waldek
  Węgierskie wody mineralne Kamjon 14 19,468 31-01-2019, 23:03
Ostatni post: Slavekk
  Potrawy węgierskie - godne polecenia Dora_hu 91 114,941 30-01-2017, 7:19
Ostatni post: Sztasek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości