Bywalcy kąpieliska w Berekfürdő wiedzą że jest ono położone w małej wsi odsuniętej o kilometr od krajowej drogi.
Kto szuka tu światowych atrakcji ten się zawiedzie .
Tu jest spokój, cisza , wręcz nuda .... i dlatego mnie się tu podoba.
Po całodziennych kąpielach możemy wybrać się na spacer uporządkowanymi uliczkami wsi które przecinają się prostopadle
...
...
Uliczki wąskie , ale z minimalnym ruchem pojazdów z szerokimi poboczami , wprost idealne dla poruszania się rowerem, szkoda że nie ma wypożyczalni
Razu pewnego przywiozłem je sam i mogliśmy się wybrać osobno biegnącą ścieżką rowerową do pobliskiego miasteczka Karcag
Teraz pieszo spacerując odszukiwaliśmy "węgierską roślinność " tak jak poniżej pokazany mydleniec wiechhowaty , który o tej porze roku już barwił się swoimi szyszkami
....
...
ale oprócz tego jednego drzewka które znałem spotkaliśmy inne dziwolągi, np rosnący na terenie kąpieliska kwitnący krzew , co to jest ...?
......
...
....
Odpowiedzi na to pytanie szukałem już po powrocie posiłkując się aplikacją "wirtualny atlas roślin"--- ale nie znalazł
Kolejna zagadka do rozwiązania
ale kolejne rośliny spotkaliśmy na spacerze
...
...
...
ten ostatni to chyba Glediczja trójcierniowa ... ale czy na pewno ?
Ot taka zabawa w odgadywanie
U nas takiego nie widziałem
Kto szuka tu światowych atrakcji ten się zawiedzie .
Tu jest spokój, cisza , wręcz nuda .... i dlatego mnie się tu podoba.
Po całodziennych kąpielach możemy wybrać się na spacer uporządkowanymi uliczkami wsi które przecinają się prostopadle
...
...
Uliczki wąskie , ale z minimalnym ruchem pojazdów z szerokimi poboczami , wprost idealne dla poruszania się rowerem, szkoda że nie ma wypożyczalni
Razu pewnego przywiozłem je sam i mogliśmy się wybrać osobno biegnącą ścieżką rowerową do pobliskiego miasteczka Karcag
Teraz pieszo spacerując odszukiwaliśmy "węgierską roślinność " tak jak poniżej pokazany mydleniec wiechhowaty , który o tej porze roku już barwił się swoimi szyszkami
....
...
ale oprócz tego jednego drzewka które znałem spotkaliśmy inne dziwolągi, np rosnący na terenie kąpieliska kwitnący krzew , co to jest ...?
......
...
....
Odpowiedzi na to pytanie szukałem już po powrocie posiłkując się aplikacją "wirtualny atlas roślin"--- ale nie znalazł
Kolejna zagadka do rozwiązania
ale kolejne rośliny spotkaliśmy na spacerze
...
...
...
ten ostatni to chyba Glediczja trójcierniowa ... ale czy na pewno ?
Ot taka zabawa w odgadywanie
U nas takiego nie widziałem