03-03-2014, 23:53
W dzisiejszym numerze "Newsweeka" jest artykuł ("Pogadaj jak człowiek z psem") jak sam tytuł wskazuje dotyczący wzajemnego zrozumienia człowieka i psa. Jak napisano pies rozumie dużo więcej, niż nam się wydaje (chociaż moja nieżyjąca już Balbina miałem wrażenie, że rozumiała wszystko co niej mówiłem) a konkretnie minimum 100 słów, a te najbardziej inteligentne ok 500 słów. Rekordzista rozumie 1000 słów - to już w zasadzie można z nim pogadać na różne tematy
Okazuje się, że wiodącą placówką na świecie prowadzącą te badania jest Uniwersytet w Budapeszcie. Wypowiadają się tamtejsi uczeni. Głównym autorem badań jest dr Attila Andics, uczestniczy w nich także etolog behawioralny dr Jozsef Topal.
Zastanowiła mnie jeszcze jedna sprawa. Skoro naukowcy badają rozumienie słów, to czy znaczy, że te badane psy rozumieją po węgiersku, a po polsku to chyba musiałyby się uczyć od nowa
Okazuje się, że wiodącą placówką na świecie prowadzącą te badania jest Uniwersytet w Budapeszcie. Wypowiadają się tamtejsi uczeni. Głównym autorem badań jest dr Attila Andics, uczestniczy w nich także etolog behawioralny dr Jozsef Topal.
Zastanowiła mnie jeszcze jedna sprawa. Skoro naukowcy badają rozumienie słów, to czy znaczy, że te badane psy rozumieją po węgiersku, a po polsku to chyba musiałyby się uczyć od nowa