29-10-2013, 22:28
Oto mój przepis na naleśniki… Hortobágyi húsos palacsinta.
Składniki dla 8-10 naleśników: ok. 700 g piersi z kurczaka, 2 średniej wielkości cebule, ok. 650 ml wody, 3 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki, sól, pieprz.
sos: 200 ml śmietany do zup, 50-60 g mąki
Pierś z kurczaka po dokładnym opłukaniu kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w miarę drobną kostkę należy zeszklić na oleju – solimy i dodajemy pieprz mielony według własnego smaku. Na zeszkloną cebulę wrzucamy wcześniej pokrojone w kostkę mięso i zapiekamy je mieszając. Następnie dodajemy czerwonej papryki pamiętając o mieszaniu… ważne: nie przypalić, gdyż całość będzie gorzka! Teraz dolewamy wody, mieszamy i parujemy przez ok. 40-45 minut. Według uznania: można dodać do całości dojrzałego pomidora i na wpół przekrojoną paprykę.
W międzyczasie pamiętajmy o sosie… dokładnie mieszamy ze śmietaną wcześniej przez drobne sitko przesianą mąkę.
Gdy nasze mięso jest miękkie odcedzamy je i odstawiamy. Przecedzony rosołek stawiamy na lekkim ogniu i dodajemy śmietany wymieszanej z mąką, pamiętając o dokładnym mieszaniu tak, aby nie powstały „kluski”. Mieszamy do momentu zagotowania i odstawiamy.
Gotowe mięso należy zemleć, stanowić ma ono nadzienie naleśników. Jeśli zmielone mięso jest zbyt suche, można dodać do niego odrobinkę wcześniej przygotowanego sosu.
Zawinięte naleśniki przez kilka minut przypiekamy w piekarniku. Podajemy ułożone na talerzu i polane sosem… ja dekoruję śmietaną i posypuję posiekaną natką z pietruszki.
Składniki dla 8-10 naleśników: ok. 700 g piersi z kurczaka, 2 średniej wielkości cebule, ok. 650 ml wody, 3 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki, sól, pieprz.
sos: 200 ml śmietany do zup, 50-60 g mąki
Pierś z kurczaka po dokładnym opłukaniu kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w miarę drobną kostkę należy zeszklić na oleju – solimy i dodajemy pieprz mielony według własnego smaku. Na zeszkloną cebulę wrzucamy wcześniej pokrojone w kostkę mięso i zapiekamy je mieszając. Następnie dodajemy czerwonej papryki pamiętając o mieszaniu… ważne: nie przypalić, gdyż całość będzie gorzka! Teraz dolewamy wody, mieszamy i parujemy przez ok. 40-45 minut. Według uznania: można dodać do całości dojrzałego pomidora i na wpół przekrojoną paprykę.
W międzyczasie pamiętajmy o sosie… dokładnie mieszamy ze śmietaną wcześniej przez drobne sitko przesianą mąkę.
Gdy nasze mięso jest miękkie odcedzamy je i odstawiamy. Przecedzony rosołek stawiamy na lekkim ogniu i dodajemy śmietany wymieszanej z mąką, pamiętając o dokładnym mieszaniu tak, aby nie powstały „kluski”. Mieszamy do momentu zagotowania i odstawiamy.
Gotowe mięso należy zemleć, stanowić ma ono nadzienie naleśników. Jeśli zmielone mięso jest zbyt suche, można dodać do niego odrobinkę wcześniej przygotowanego sosu.
Zawinięte naleśniki przez kilka minut przypiekamy w piekarniku. Podajemy ułożone na talerzu i polane sosem… ja dekoruję śmietaną i posypuję posiekaną natką z pietruszki.