08-03-2014, 18:29
Wcześniej Waldek podawał (Post: #8)przepis na bográcsgulyás. Jest wiele różnych sposobów przyrządzania tego specjału. Tradycyjny węgierski gulasz robi się z mięsa wołowego... Każdy region ma własne recepty.
Jeśli ktoś z forumowiczów planuje pobyt na Węgrzech we wrześniu, to polecam wizytę-pobyt w mieście Szolnok... bo w dniach od 12 do 14 września 2014 r. organizowany jest fastiwal gulaszu "16. Szolnoki Gulyásfesztivál". Wiele można zobaczyć, da się podpatrzyć różne sposoby gotowania i sporo można się nauczyć.
Tradycyjny węgierski gulasz robi się z mięsa wieprzowego...
Ja też mam własną gulaszową receptę. Oto mój przepis na "Gulasz po węgiersku (Magyaros gulyás)":
składniki: 50-60 dkg udźca wieprzowego, 3-4 duże cebule, 1 pietruszka, 2 duże marchewki, seler, 30-40dkg ziemniaków, 1 łyżka stołowa czerwonej papryki + 1/2 papryki ostrej, 1 zielona papryka, 3-4 ząbki czosnku, pomidor, 2-3 liście laurowe, sól, pieprz i kminek (zmielone), tłuszcz. Jajka i mąka do zacierki.
Zacznę od zacierki, gdyż musi przeschnąć przed gotowaniem. W sporej misce rozbić 2-3 jajka, posolić i rozmieszać. Następnie dodać wcześniej przesianej przez sitko mąki tyle, ile przyjmą rozbite jajka (staram się do ciasta nie dodawać wody). Całość ugniatać, uformować ciasto wałkiem tak, aby można było szczypać z niego zacierkę. Zacierkę na obrusie pozostawić w przewiewnym miejscu do podsuszenia.
Ziemniaki po obraniu pokroić w kostkę, umyć i pozostawić w lekko słonej wodzie.
Cebulę rozdrobnić, mięso pokroić na kostki ok. 2-3 cm. W garnku (latem robię to w bograczu) na tłuszczu zeszklić cebulę, garnek odstawić i dodać papryki mieszając - pamiętać należy o tym, aby nie przypalić papryki, gdyż gulasz będzie gorzki! Dodać 1/2 szklanki wody i na ogniu delikatnie parować cebulę. Do zagęszczonej masy dodać pokrojone w kostki mięso, mieszając je gotować - gdy mięso zaczyna nabierać bieli posolić, dodać zieloną paprykę, pokrojony w kostki pomidor, do smaku posolić, dodać pieprz, kminek, czosnek (należy go rozgnieść), liście laurowe - wszystko dokładnie wymieszać. Pod pokrywką gotować do chwili, gdy mięso będzie miękkie. Teraz można dodać wcześniej pokrojone w kółeczka merchew i pietruszkę oraz w kostki krojony seler i wyjęte z wody ziemniaki. Całość zalewamy ok. 2-2,5 litra wody i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, lecz jeszcze nie całkowicie gotowane. W tym momencie do garnka można wsypać podsuszoną zacierkę i całość gotować do momentu, aż zacierka i ziemniaki będą ugotowane, na to potrzeba ok. 10 minut - wówczas gulasz jest gotowy.
Jeśli mamy dostęp do natki pietruszki, selera możemy wykorzystać je w procesie gotowania i dekorowania gulaszu.
Są wioski, gdzie do gulaszu podają śmietanę z gałązką rozmarynu.
Jeśli ktoś z forumowiczów planuje pobyt na Węgrzech we wrześniu, to polecam wizytę-pobyt w mieście Szolnok... bo w dniach od 12 do 14 września 2014 r. organizowany jest fastiwal gulaszu "16. Szolnoki Gulyásfesztivál". Wiele można zobaczyć, da się podpatrzyć różne sposoby gotowania i sporo można się nauczyć.
Tradycyjny węgierski gulasz robi się z mięsa wieprzowego...
Ja też mam własną gulaszową receptę. Oto mój przepis na "Gulasz po węgiersku (Magyaros gulyás)":
składniki: 50-60 dkg udźca wieprzowego, 3-4 duże cebule, 1 pietruszka, 2 duże marchewki, seler, 30-40dkg ziemniaków, 1 łyżka stołowa czerwonej papryki + 1/2 papryki ostrej, 1 zielona papryka, 3-4 ząbki czosnku, pomidor, 2-3 liście laurowe, sól, pieprz i kminek (zmielone), tłuszcz. Jajka i mąka do zacierki.
Zacznę od zacierki, gdyż musi przeschnąć przed gotowaniem. W sporej misce rozbić 2-3 jajka, posolić i rozmieszać. Następnie dodać wcześniej przesianej przez sitko mąki tyle, ile przyjmą rozbite jajka (staram się do ciasta nie dodawać wody). Całość ugniatać, uformować ciasto wałkiem tak, aby można było szczypać z niego zacierkę. Zacierkę na obrusie pozostawić w przewiewnym miejscu do podsuszenia.
Ziemniaki po obraniu pokroić w kostkę, umyć i pozostawić w lekko słonej wodzie.
Cebulę rozdrobnić, mięso pokroić na kostki ok. 2-3 cm. W garnku (latem robię to w bograczu) na tłuszczu zeszklić cebulę, garnek odstawić i dodać papryki mieszając - pamiętać należy o tym, aby nie przypalić papryki, gdyż gulasz będzie gorzki! Dodać 1/2 szklanki wody i na ogniu delikatnie parować cebulę. Do zagęszczonej masy dodać pokrojone w kostki mięso, mieszając je gotować - gdy mięso zaczyna nabierać bieli posolić, dodać zieloną paprykę, pokrojony w kostki pomidor, do smaku posolić, dodać pieprz, kminek, czosnek (należy go rozgnieść), liście laurowe - wszystko dokładnie wymieszać. Pod pokrywką gotować do chwili, gdy mięso będzie miękkie. Teraz można dodać wcześniej pokrojone w kółeczka merchew i pietruszkę oraz w kostki krojony seler i wyjęte z wody ziemniaki. Całość zalewamy ok. 2-2,5 litra wody i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, lecz jeszcze nie całkowicie gotowane. W tym momencie do garnka można wsypać podsuszoną zacierkę i całość gotować do momentu, aż zacierka i ziemniaki będą ugotowane, na to potrzeba ok. 10 minut - wówczas gulasz jest gotowy.
Jeśli mamy dostęp do natki pietruszki, selera możemy wykorzystać je w procesie gotowania i dekorowania gulaszu.
Są wioski, gdzie do gulaszu podają śmietanę z gałązką rozmarynu.