26-04-2014, 20:16
Odpowiedź Arany fiú zachęciła mnie do podanie jeszcze jednego dania jednogarnkowego - niezastąpionego, gdy się pracuje !
A mianowicie "Rakott krumpli". To danie też nadaje się do odgrzania na drugi dzień :-).
Domowa kuchnia węgierska jest prosta i bardzo smaczna. Niestety do skosztowania tylko w zaprzyjaźnionym domu węgierskim, albo skorzystać z Forum Węgierskiego :-). Ewentualnie z mojego bloga: www.lecsoiptasiemleko.blogspot.com
Podaję ilości, które mieszczą się w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok. 27x17 cm.
Składniki:
ok. 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
10 jajek ugotowanych na twardo
2 szt. kiełbasy podwawelskiej lub podobnej
2 małe śmietany
3 łyżki oleju
sól, pierz ew. vegeta
Ziemniaki i jajka obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Kiełbasę też kroimy. Dno naczynia smarujemy 1 łyżka oleju i układamy warstwę ziemniaków, na to warstwę jajek. Teraz solimy pieprzymy można dodać trochę vegety (najlepiej bezglutenowej), polewamy 2. łyżką oleju. Na to warstwa kiełbasy i polewamy jedną całą śmietaną. I druga warstwa tak samo: ziemniaki, jajka, przyprawy, kiełbasa i 2. śmietana. Na koniec kropimy olejem. Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką ( moja się stłukła :-)).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st.C na ok. 1,5 godziny.
W całym domy musi smakowicie pachnieć i wtedy jest dobre :-)!
Egészségedre!
A mianowicie "Rakott krumpli". To danie też nadaje się do odgrzania na drugi dzień :-).
Domowa kuchnia węgierska jest prosta i bardzo smaczna. Niestety do skosztowania tylko w zaprzyjaźnionym domu węgierskim, albo skorzystać z Forum Węgierskiego :-). Ewentualnie z mojego bloga: www.lecsoiptasiemleko.blogspot.com
Podaję ilości, które mieszczą się w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok. 27x17 cm.
Składniki:
ok. 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
10 jajek ugotowanych na twardo
2 szt. kiełbasy podwawelskiej lub podobnej
2 małe śmietany
3 łyżki oleju
sól, pierz ew. vegeta
Ziemniaki i jajka obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Kiełbasę też kroimy. Dno naczynia smarujemy 1 łyżka oleju i układamy warstwę ziemniaków, na to warstwę jajek. Teraz solimy pieprzymy można dodać trochę vegety (najlepiej bezglutenowej), polewamy 2. łyżką oleju. Na to warstwa kiełbasy i polewamy jedną całą śmietaną. I druga warstwa tak samo: ziemniaki, jajka, przyprawy, kiełbasa i 2. śmietana. Na koniec kropimy olejem. Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką ( moja się stłukła :-)).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st.C na ok. 1,5 godziny.
W całym domy musi smakowicie pachnieć i wtedy jest dobre :-)!
Egészségedre!