26-09-2014, 11:12
Pomału zaczyna się jesień, to i mocniejsze dania można jeść. Dzisiaj proponuję "köröm paprikás" czyli paprykarz z nóżek wieprzowych. Zobaczcie, jak po węgiersku krótko: paprykarz z paznokci
To danie można spożywać tylko w zaufanym gronie, bo bez mlaskania się nie obędzie
Składniki:
2 nóżki wieprzowe przerąbane na trzy części
1 cebula
2 ząbki czosnku ( można więcej)
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 mały pomidor
1 mała świeża papryka ( papryka i pomidor w sezonie)
5 średnich ziemniaków
trochę oliwy
sól, pieprz, ziele ang i 2 listki laurowe
Kluski:
2 łyżki mąki , 1 jajko i szczypta soli
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na gorący ( nie wrzący) olej, mieszamy aż się zeszkli, dodajemy pomidor i świeżą paprykę, trochę podsmażamy i odstawiamy garnek z ognia, czekamy aż olej przestygnie i dopiero teraz dodajemy słodką paprykę w proszku.( To bardzo ważny moment, bo jeśli dodamy paprykę na wrzący olej, to zrobi się brązowa i gorzka). Szybko mieszamy dodajemy nóżki, znów szybko mieszamy, dodajemy przyprawy i przeciśnięty czosnek. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy parę minut aż mięso puści sok. Teraz zalewamy nóżki wodą i gotujemy na wolnym ogniu dość długo, aż mięso będzie prawie miękkie. Teraz dodajemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (może być szóstki ). Z mąki i jaka robimy ciasto i jak już mięso będzie odchodzić od kości i ziemniaki będą miękkie, to łyżką wkładamy kluski. paprykarz powinien być zawiesisty, klejący... Do tego zimne piwo, o matko!
To danie można spożywać tylko w zaufanym gronie, bo bez mlaskania się nie obędzie
Składniki:
2 nóżki wieprzowe przerąbane na trzy części
1 cebula
2 ząbki czosnku ( można więcej)
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 mały pomidor
1 mała świeża papryka ( papryka i pomidor w sezonie)
5 średnich ziemniaków
trochę oliwy
sól, pieprz, ziele ang i 2 listki laurowe
Kluski:
2 łyżki mąki , 1 jajko i szczypta soli
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na gorący ( nie wrzący) olej, mieszamy aż się zeszkli, dodajemy pomidor i świeżą paprykę, trochę podsmażamy i odstawiamy garnek z ognia, czekamy aż olej przestygnie i dopiero teraz dodajemy słodką paprykę w proszku.( To bardzo ważny moment, bo jeśli dodamy paprykę na wrzący olej, to zrobi się brązowa i gorzka). Szybko mieszamy dodajemy nóżki, znów szybko mieszamy, dodajemy przyprawy i przeciśnięty czosnek. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy parę minut aż mięso puści sok. Teraz zalewamy nóżki wodą i gotujemy na wolnym ogniu dość długo, aż mięso będzie prawie miękkie. Teraz dodajemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (może być szóstki ). Z mąki i jaka robimy ciasto i jak już mięso będzie odchodzić od kości i ziemniaki będą miękkie, to łyżką wkładamy kluski. paprykarz powinien być zawiesisty, klejący... Do tego zimne piwo, o matko!