25-07-2012, 10:53
Rizi-bizi (podobne danie to tavaszi rizs) to głównie ryż z groszkiem .
Produkty:
20 dkg ryżu
20 dkg zielonego groszku
5 dkg masła lub margaryny
2-3 gałązki drobno pokrojonej natki pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie 1 mala cebula
opcjonalnie tarty ser
Przygotowanie
Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na maśle dusić groszek przez 2-3 minut na małym ogniu pod przykrywką, dodać pokrojoną natkę pietruszki i dalej dusić 1-2 minut. Przyprawić do smaku. Wymieszać groszek z ugotowanym ryżem. Podajemy na ciepło np do dań mięsnych.
Są też odmiany z jajkiem na twardo i smażoną kiełbasą.
Produkty:
20 dkg ryżu
20 dkg zielonego groszku
5 dkg masła lub margaryny
2-3 gałązki drobno pokrojonej natki pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie 1 mala cebula
opcjonalnie tarty ser
Przygotowanie
Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na maśle dusić groszek przez 2-3 minut na małym ogniu pod przykrywką, dodać pokrojoną natkę pietruszki i dalej dusić 1-2 minut. Przyprawić do smaku. Wymieszać groszek z ugotowanym ryżem. Podajemy na ciepło np do dań mięsnych.
Są też odmiany z jajkiem na twardo i smażoną kiełbasą.