Oto obiecany przepis na oryginalne lecsó.
Składniki:
15 dkg wędzonej słoniny,
1 kg papryki białej
1/2 kg dojrzałych pomidorów,
2 cebule,
łyżeczka do kawy mielonej papryki czerwonej,
20 dkg kiełbasy - najlepiej typu lángolt lub gyulai, ale może być inna spójrz na koniec przepisu,
15 dkg ryżu lub 3 jaja
Stopić drobno pokrojoną słoninę wędzoną, jak zrobi się szklista dodać cebulę pokrojoną w talarki, przyrumienić. Posypać papryką mieloną i dodać pomidory pozbawione skórki. Trochę poprzygniatać drewnianą łyżką i dodać paprykę pokrojoną w talarki oczyszczoną z nasion. Posolić i dusić do miękkości. Na 5 minut przed podaniem dodać do lecsó pokrojoną w plasterki kiełbasę. Jeśli lubimy lecsó z ryżem to należy go dodać do potrawy na początku (wówczas dolewamy wody) razem z papryką. Jeśli chcemy podać z jajami wówczas po ugotowaniu lecsó należy odparować całkowicie sos i w ostatnim momencie wlać wymieszane jaja. Podsmażyć.
Smacznego
Uwaga!
Zamiast kiełbasy można dodać np wcześniej usmażone na gotowe kotlety schabowe bez panierki, sznycle wieprzowe, czy udka kurczaka.
Kiełbasa lángolt czy gyulai nie ma zamiennika w Polsce. Można zamiast niej dodać do lecsó kiełbasę o wyrazistym smaku np rzeszowską lub śląską.
Słoninę wędzoną można zastąpić boczkiem wędzonym ale wówczas trzeba do smażenia dodać odrobinę smalcu (nie oleju, oliwy, margaryny czy innego tłuszczu).
Jak widzimy oryginał nie zawiera: cukinii, bakłażana czy pieczarek.
Składniki:
15 dkg wędzonej słoniny,
1 kg papryki białej
1/2 kg dojrzałych pomidorów,
2 cebule,
łyżeczka do kawy mielonej papryki czerwonej,
20 dkg kiełbasy - najlepiej typu lángolt lub gyulai, ale może być inna spójrz na koniec przepisu,
15 dkg ryżu lub 3 jaja
Stopić drobno pokrojoną słoninę wędzoną, jak zrobi się szklista dodać cebulę pokrojoną w talarki, przyrumienić. Posypać papryką mieloną i dodać pomidory pozbawione skórki. Trochę poprzygniatać drewnianą łyżką i dodać paprykę pokrojoną w talarki oczyszczoną z nasion. Posolić i dusić do miękkości. Na 5 minut przed podaniem dodać do lecsó pokrojoną w plasterki kiełbasę. Jeśli lubimy lecsó z ryżem to należy go dodać do potrawy na początku (wówczas dolewamy wody) razem z papryką. Jeśli chcemy podać z jajami wówczas po ugotowaniu lecsó należy odparować całkowicie sos i w ostatnim momencie wlać wymieszane jaja. Podsmażyć.
Smacznego
Uwaga!
Zamiast kiełbasy można dodać np wcześniej usmażone na gotowe kotlety schabowe bez panierki, sznycle wieprzowe, czy udka kurczaka.
Kiełbasa lángolt czy gyulai nie ma zamiennika w Polsce. Można zamiast niej dodać do lecsó kiełbasę o wyrazistym smaku np rzeszowską lub śląską.
Słoninę wędzoną można zastąpić boczkiem wędzonym ale wówczas trzeba do smażenia dodać odrobinę smalcu (nie oleju, oliwy, margaryny czy innego tłuszczu).
Jak widzimy oryginał nie zawiera: cukinii, bakłażana czy pieczarek.