(13-09-2012, 23:12)Arw napisał(a): Gdzie kupić? Oczywiście na Węgrzech A tak poważnie to nie mam na to pytanie uniwersalnej odpowiedzi. W różnych regionach Polski pewnie i dostępność produktów węgierskich jest różna, a czasem może i zerowa, nie licząc sklepów internetowych.Witam
Myślę, że można użyć też innej kiełbasy, poeksperymentować. Ważne, aby była dość tłusta i jak najbardziej aromatyczna. Bez papryki i kminku z kiełbasy smak będzie inny, co nie znaczy, że zły. I jeszcze pomysł na granicy bluźnierstwa - może by dodać poprostu paprykę i mielony kminek do smaku.
Ja nie mam kłopotów z kiełbasą węgierską po prostu robię sam.Na moje potrzeby surowa tak jak na Węgrzech, a dla potrzeb znajomych ze względów bezpieczeństwa robię parzoną. Używam receptur na gyula i csabai.Surowce węgierskie(papryka), smak ostra lub lekko ostra.Ogólnie robię wędliny także polskie (moje hobby). Jeśli ktoś dysponuje oryginalnymi recepturami węgierskimi to proszę o informację.Mam receptury na "salami cukrowe", "gyula", "csabai" i "debreczynki"
Pozdrawiam