17-09-2012, 15:08
(16-09-2012, 8:02)eplus napisał(a): No ja niestety znam się na 2 rzeczach w żywieniu: 1. potrafię pokazać palcem w karcie kelnerowi, 2. potrafię ugotować zupę z koperty wymagającą gotowania, zawsze jest narysowany zegarek i 10 perc = 10 minut (zupki zaparzane w szklance i wymagające tylko pomieszania łyżeczką uważam za syf, przy moim talencie kulinarnym muszę się zadowolić "10 perc"). Jeśli Wasze przepisy występują w wersji kopertowej "10 perc", to będę wdzięczny za naprowadzenie na dokładną nazwę.Moje hobby to gotowanie i wędliniarstwo.Ostatnio zrobiłem bardzo dobre ozory w galarecie z zielonymi oliwkami jako wędlinę.Podam prostą potrawę jarską sezonową.
Składniki:
-cebula 30 dkg
-papryka słodka strąki 2 szt(kolor wg uznania)
-papryka półostra strąki 2 szt(kolor wg uznania)
-pomidory 3-4 szt
-cukinia 25 cm 2szt
- jabłka kwaśne 3-4 szt
-sól, pieprz, papryka w proszku,czosnek, kminek, majeranek
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojne papryki poddusić ~ 10 min, dodać pokrojone pomidory dusić ~ 5 min, dodać obrane i pokrojone cukinie wszystko dusić do momentu jak wszystko będzie półmiękkie, dodać obrane i pokrojone jabłka dusić , aż jabłka rozsmażą się posolić, popieprzyć kminek,majeranek dodać słodką mieloną paprykę i 2-3 ząbki świeżego czosnku.Podawać z chlebem (najlepiej białym).
Smacznego