12-04-2013, 18:18
NALEŚNIKI Á LA HORTOBÁGY
8 naleśników
400 g piersi z kurczaka
1 mała cebula
2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1 papryka
1 mały pomidor
400 ml śmietany
sól, pietruszka
Na patelni przyrumienić drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać pokrojone na kawałki mięso. Delikatnie obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron. Patelnię zdjąć z ognia i dodać mieloną paprykę. Wymieszać, a następnie dorzucić pokrojoną paprykę i pomidora. Podlać wodą i dusić w krótkim sosie na wolnym ogniu (bez przykrycia), aż warzywa i mięso będą miękkie, a sos w dużej mierze wyparuje.
Gdy potrawa będzie gotowa, ostudzić ją i wszystko bardzo drobno pokroić. Dodać 300 ml śmietany i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Tak przygotowaną mieszaninę mięsa i warzyw nałożyć na naleśniki. Naleśniki zwinąć w rulony lub złożyć w koperty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Podlać sosem śmietanowym pozostałym po przygotowaniu mięsa. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-15 minut. Podawać polane śmietaną i posypane pietruszką.
8 naleśników
400 g piersi z kurczaka
1 mała cebula
2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1 papryka
1 mały pomidor
400 ml śmietany
sól, pietruszka
Na patelni przyrumienić drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać pokrojone na kawałki mięso. Delikatnie obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron. Patelnię zdjąć z ognia i dodać mieloną paprykę. Wymieszać, a następnie dorzucić pokrojoną paprykę i pomidora. Podlać wodą i dusić w krótkim sosie na wolnym ogniu (bez przykrycia), aż warzywa i mięso będą miękkie, a sos w dużej mierze wyparuje.
Gdy potrawa będzie gotowa, ostudzić ją i wszystko bardzo drobno pokroić. Dodać 300 ml śmietany i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Tak przygotowaną mieszaninę mięsa i warzyw nałożyć na naleśniki. Naleśniki zwinąć w rulony lub złożyć w koperty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Podlać sosem śmietanowym pozostałym po przygotowaniu mięsa. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-15 minut. Podawać polane śmietaną i posypane pietruszką.