Kurort bez nudy ;) Co polecacie na rok 2026?
Hej wszystkim,
To mój pierwszy post na forum, więc na wstępie chciałbym się przywitać ?
Razem ze znajomymi (wszyscy około 30-stki) planujemy wyjazd na Węgry i zastanawiamy się, gdzie najlepiej się wybrać. Szukamy miejsca z basenami/kompleksem termalnym, ale jednocześnie nie chcielibyśmy, żeby to była całkiem odludna miejscowość bez knajpek czy restauracji. Chodzi nam o kurort, gdzie oprócz kąpieli można też coś zobaczyć, pospacerować czy wieczorem wyjść na miasto – tak, żeby grupa jeszcze młodych ludzi nie była skazana tylko na siedzenie w domku.
Jedyne moje wcześniejsze doświadczenia z Węgrami to pobyt wiele lat temu w Sóstófürdő oraz kilkudniowa wycieczka do Budapesztu, więc moja wiedza na temat polecanych miejscówek jest mocno ograniczona.
Może ktoś z Was mógłby podpowiedzieć, które kurorty spełniają takie warunki? 
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!
Odpowiedz
To jeszcze zależy skąd jedziecie i czy daleko chcecie jechać
Tak na szybko to proponuję
Eger, Hajduszoboszlo ale wybór jest duży miejscówek.
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Jesteśmy z południowego Podkarpacia więc mamy raczej blisko. Kilometrów się nie boimy więc nawet Hajduszoboszlo nie będzie za daleko.

Czy mają Państwo jakieś jeszcze propozycje? Im więcej do wyboru, tym lepiej. Z góry dziękuję za zaangażowanie
Odpowiedz
Niestety dla młodzieży nie ma nic więcej na Węgrzech poza Budapesztem, który żyje całą dobę. W Hajdu. nie byłem nocą, także się nie wypowiem. Eger - Dolina Pięknej Pani po 20:00 jeszcze coś się dzieje.
Odpowiedz
Siofok we wrześniu jest dość żywy, nie wiem czy imprezowy wtedy. Ale basenów w okolicy brak.
Po sezonie w zasadzie zostaje tylko stolica Uśmiech
Odpowiedz
Absolutnie nie wymagamy dyskotek z techno muzyką, raczej miałem na myśli kilka knajpek, jakiś fajny deptak do spacerów, generalnie interesuje nas ciekawa okolica. Z tego co się dowiedziałem, to w Hajduszoboszlo w sezonie jest impreza (albo była) pod namiotem, która w zupełności by dla nas wystarczyła, chociaż i to nie byłoby konieczne.
Odpowiedz
(27-08-2025, 12:49)maj0nez napisał(a): (...). Eger - Dolina Pięknej Pani po 20:00 jeszcze coś się dzieje.

Warto abyś przyglądnął się tej propozycji
Odpowiedz
Mi również na myśl przychodzi tylko Eger, Hajduszoboszlo jesli muszą być baseny Uśmiech Choć ja sama wybrałabym Balaton i Siofok Oczko
Odpowiedz
(28-08-2025, 17:07)Najolciaa171 napisał(a): Mi również na myśl przychodzi tylko Eger, Hajduszoboszlo jesli muszą być baseny Uśmiech Choć ja sama wybrałabym Balaton i Siofok Oczko

Na pewno bardzo imprezowa miejscówka lecz muszą pokonać drugie tyle drogi niż do Hajduszoboszlo że już o Egerze nie wspomnę.
A jeszcze nie wiemy na jak długo koledzy się wybierają bo jak na 2 .3 noce to nie bardzo się opłaca jechać tak daleko.
Odpowiedz
Ciekawy kierunek, nad Balatonem chyba nikt z naszej ekipy nie był. Dla mnie wycieczka 6-7 godzin to nie problem (a kierowcą za pewne będę ja Szeroki uśmiech) więc to będzie jedna z propozycji do obgadania. W okolicy Balatonu jest bądź nawet są apelacje winne, ktoś był i może to potwierdzić? eno-turystyka też ciekawa rzecz. Dziękuję za podpowiedzi
Odpowiedz