Liczba postów: 121
Liczba wątków: 2
Reputacja:
79
02-05-2016, 7:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2016, 9:26 przez polijerry.)
Pierwszego maja w Zsory na kąpielisku jest wielki festyn...
Widać, że pogoda dopisała Czy byłeś w pobliżu budowanego krytego basenu? Jak wyglądają prace, czy jest szansa, że oddadzą go przed rozpoczęciem wakacyjnego sezonu?
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
Wielki kryty basen jest nadal w remoncie, nie interesowałem się zbytnio postępami, bo nie umiem pływać.
Reputacja:
2,449
31-05-2016, 15:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2023, 11:58 przez eplus.)
Coś na after party (po basenach) - muzeum etnograficzne Matyo w centrum Mezokovesd przedstawiające codzienne życie ludności, sztukę użytkową i zdjęcia z epoki.
Muzeum malarstwa zaraz naprzeciw. Takacs Istvan ozdobił ponad 300 kościołów na Węgrzech, portretował też swoją rodzinę, malował sceny z życia wsi. Pan przewodnik z emfazą opowiadał nam po angielsku o symbolice jego obrazów, o technice kopiowania projektów na docelowe podłoże, o prześladowaniach w epoce Kadara. "Absolutely special..."
Muzeum maszyn gospodarstwa rolnego położone przy Eotvos utca prezentuje chyba ze dwieście maszyn - lokomobile parowe i spalinowe, traktory na żelaznych kołach, młocarnie, sieczkarnie, generatory prądu, młyny... A jeszcze jakieś pięćdziesiąt stoi w hangarze, gdzie nie można wchodzić, i czeka na remont. Jest parę wnętrz urządzonych jako warsztaty rzemieślnicze. Nie znalazłem jednak aparatury do pędzenia palinki.
Sto metrów w stronę rynku d0mek Kisjanko Bori - jeśli dobrze zrozumiałem, to jest to twórca stylu Matyo, jak Witkacy zakopiańskiego. D0mki na całej uliczce kryte strzechą, malutkie i zapadnięte w ziemię, jak z jakieś bajki. W jednym warsztat garncarski, w drugim - piernikarski, albo kawiarnia. Można kupić pamiątki, w sobotni ranek jest wielu zwiedzających. Skansenik w środku miasta...
Zdjęcia tym razem z ziarnem i w rozdzielczości VGA - robione zapasową kamerką drogową z funkcją aparatu. Rutyniarstwo i lekceważenie preparatów przeciw sklerozie. W dodatku ostatnie kasują najstarsze, jak to w kamerce - więc z pierwszego muzeum nic się nie zachowało.
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 2
Reputacja:
79
(31-05-2016, 15:17)eplus napisał(a): Coś na after party (po basenach) -
Niestety od 18 czerwca br. ceny wejściówek na kompleks basenów w Mezokovesd idą w górę.
http://www.zsory-furdo.hu/files/file/%C3...618_pl.pdf
Na dodatek 15 czerwca br. basen będzie zamknięty.
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 20
Reputacja:
167
(31-05-2016, 15:17)eplus napisał(a): Muzeum maszyn gospodarstwa rolnego położone przy Eotvos utca prezentuje chyba ze dwieście maszyn - lokomobile parowe i spalinowe, traktory na żelaznych kołach, młocarnie, sieczkarnie, generatory prądu, młyny... A jeszcze jakieś pięćdziesiąt stoi w hangarze, gdzie nie można wchodzić i czeka na remont. Jest parę wnętrz urządzonych jako warsztaty rzemieślnicze. Jesteś jedyną osobą którą znam a która była w tym muzeum
Poza tym nabieram podejrzeń że nie jesteś jedną osobą bo to niemożliwe, mieć tyle czasu, żeby być wszędzie
Cytat:Nie znalazłem jednak aparatury do pędzenia palinki.
W tesco widziałem, w dwóch rozmiarach
Jak mi coś odwali to kupie na pamiątkę. A jak już będze miał, to żal nie spróbowac
pzdr.
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 26
Reputacja:
364
Możliwe, że wyminęliśmy się z eplusem w czasie ostatniego pobytu na Węgrzech.
Też odwiedziłam Mezokovesd i spacerowałam wąskimi, urokliwymi uliczkami Hadasu, oglądałam dom ludowej artystki, hafciarki Kisjanko Bori i oglądałam pracownię malarza mebli, garncarza, wytwórcy pierników.
Z dużym zainteresowaniem przyglądałam się traktorom, lokomobilom i innym maszynom w Muzeum Maszyn Rolniczych. Zbiory kompletowano tam od 200 lat i eksponowane są w starych chałupach.
Oprócz urządzeń rolniczych jest też mała ekspozycja powojenna.
Można kupić bilet za 600 forint tylko do Muzeum Maszyn lub za 1500 i zwiedzić też muzea o których pisał eplus.
Zajrzałam też do kościoła św. Władysława, by obejrzeć fresk Takacsa Istvana Orszak weselny Matyo.
A tak na marginesie, to może ktoś znający język mi napisze jak powinnam odmieniać to nazwisko. Może powinno być Takacs Istvana?
Reputacja:
2,449
Ostatni jak na razie mój pobyt to był dzisiaj. Traktory oglądałem na poprzednim wyjeździe, w sobotę tydzień temu.Świat jest mały, a Węgry to już w ogóle...
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 26
Reputacja:
364
Ja wróciłam wczoraj z 2 tygodniowego pobytu. Głównie baseny ale z ciekawych miejsc zobaczyłam większość atrakcji Cerepfalu. W wolnej chwili wstawię parę fotek.
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 4
Reputacja:
7
Ceny za baseny idą w górę ... o ile pamiętam to w 2009 r. ( mój pierwszy raz ) kosztowały w hotelu Nefelejsc 1300 F.
Reputacja:
2,449
12-06-2016, 9:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2020, 10:09 przez eplus.)
(05-06-2016, 0:42)ember napisał(a): Jesteś jedyną osobą którą znam a która była w tym muzeum
Poza tym nabieram podejrzeń że nie jesteś jedną osobą bo to niemożliwe, mieć tyle czasu, żeby być wszędzie
Dzięki. Już znasz drugą osobę.
Tym razem byłem z Rodzicami i starałem się, żeby było coś więcej, niż leżenie we wodzie. Zresztą sam też bardzo lubię zwiedzać, ale właśnie "sam" - bo dzieci nudzą się już przed rozpoczęciem zwiedzania, a reszta rodziny po kwadransie.
No i wyjazd trwał aż cztery dni.
|