11-10-2013, 19:16
Dzwonnica wygląda okazale, świątynia z zewnątrz też dosyć, ale w środku dość uboga w porównaniu z polskimi kościołami, bo oni chyba nie uznają świętych ani nie czczą obrazów, więc ściany są raczej gołe. Akurat natrafiliśmy na moment, gdy pastor kończył oprowadzać jakieś małżeństwo i zaprosił nas do zwiedzenia. Mówił głównie po niemiecku, trochę chyba po angielsku, parę polskich słówek też zdaje się wtrącił, w każdym razie rozumieliśmy się. Zapraszał nas na koncerty organowe, bo trwały wtedy dni muzyki, ale nie skorzystałem, bo nie mam słuchu muzycznego. Za zwiedzanie opłata wynosi 200Ft/os. (jeśli dobrze zrozumiałem tabliczkę) - warto mieć drobne, bo nie będziecie przecież upominać się u osoby duchownej o wydanie reszty. W każdym razie ja się nie upomniałem.
Kościół katolicki też zwiedziłem, a niedaleko jest Mariapocs - to zostawiłem na następny raz. O muzeach pisałem wcześniej.
Kościół katolicki też zwiedziłem, a niedaleko jest Mariapocs - to zostawiłem na następny raz. O muzeach pisałem wcześniej.