23-12-2012, 16:18
Jest jednym z najbardziej znanych regionów na Węgrzech. Tak dużo turystów przyjeżdża tu z powodu wyśmienitych win czerwonych o śródziemnomorskim charakterze i pięknego krajobrazu piwnic. Niezwykłość win zwiększa turystykę, a wybudowane szlaki wina rozsławiają ten trunek na całym świecie. Na stacjach szlaku Villány-Siklós przyjacielsko nastawieni gospodarze witają gości doskonałymi rocznikami win i potrawami. Muzeum Wina w Villány, zamek w Siklós i siarkowe kąpieliska termalne w Harkány dostarczają dalszych przeżyć. Wzdłuż stawów rybnych, podróżni są kuszeni na jazdę powozem, na terenie rezerwatu nad Drawą na wycieczki statkiem.
całkowity obszar regionu 4792 ha
według ewidencji gmin winnych 1899 ha
ilość miejscowości należących do regionu 16
Jeden z najbardziej charakterystycznych, najbardziej na południe położonych regionów winnych. Od stuleci w pierwszym rzędzie uprawia się tutaj winogrona dające wyśmienite wina czerwone.
Region dzieli się na 2 części: Villány liczącą 5 miejscowości i Siklós obejmującą 11 miejscowości. Z wykopalisk archeologicznych wynika, że już rzymscy amatorzy wina kultywowali tutaj winorośl.
Ważnymi historycznymi wydarzeniami były te po okresie tureckiej okupacji. Wtedy bowiem Serbowie (rácok) przywieźli w te okolice Kadarkę. W opustoszonych wioskach owczarzy osiedlili się niemieccy robotnicy winni zwani Kékoportó. Po pladze filoksery gatunek tego wina przekształcił się w znaczący Olaszrizling.
Klimat regionu ma charakter okołośródziemnomorski. Less jest główną formacją skalną tutaj występującą. Miejscami jest on zmieszany z gruzem wapiennym i dolomitem. Gleby są zróżnicowane.
Kadarka z winogron uprawianych na palikach została wyparta, jej miejsce zajęło Kékfrankos, z którego wyprodukowane wina znane są pod zmienioną nazwą Burgundi z Villány. W ostatnich dwóch dziesięcioleciach coraz większą rangę cieszą się doskonałej jakości wina przygotowane ze szczepów: Cabernet franc i Cabernet sauvignon. Wina te są bardzo zbliżone do czerwonego wina znad Morza Śródziemnego.
Wśród białych win Olaszrizling i Hárslevelű są najbardziej znane i cieszą się największym popytem.
Krajobraz tej okolicy jest zachwycający, a kultura tego regionu coraz bardziej łączy się z kulturą grup etnicznych zamieszkujących te tereny (węgierską, niemiecką, południowosłowiańską). Wiedza tych ludów na temat uprawy winogron i produkcji wina przez stulecia była doskonalona i wpłynęła na przyspieszenie dojrzewanie owoców. Dziś przyciąga gości. Turystyka wina coraz bardziej wpływa na zmiany w tym regionie. Dlatego też wytwórcy zaczęli rozbudowę szlaków wina.
Rozwój regionu rozpoczął się w latach 80-tych, przed wielkimi zmianami gospodarczymi i społecznymi, kiedy pojawiły się nowoczesne metody uprawy winorośli zgodnie z normami jakościowymi. Wśród najbardziej znanych hodowców winorośli wielu czuje się związanych z regionem, zwłaszcza ci, którzy dużo zrobili dla jego rozwoju. Oni nie tylko wnieśli jakość do uprawy winogron i produkcji wina, ale starali się zaznajomić konsumentów ze swoją pracą.
Nie jest przypadkiem, że dzisiaj na Węgrzech wina z Villány są sprzedawane po najwyższych cenach. Nazwiska znanych winiarzy stały się marką, a konsumenci w ten sposób lepiej orientują się wśród win stojących za tą marką.
Obecnie w profilu produkcji coraz częściej pojawiają się wina z wyselekcjonowanej uprawy, których roczniki są lepsze, wyrafinowanej jakości. Naturalnie ceny też są wyższe.
Potęgą regionu – oprócz warunków klimatycznych - są wytwórcy, których działalność jest widoczna w organizacjach istniejących od początku powstania regionu. Przykładem jest wspólny rozwój turystyki wina, organizacja imprez w regionie, w tym kulturalnych i gastronomicznych.
Sekret regionu kryje się w tym, że w doskonałych warunkach naturalnych (klimat, pagórkowate ukształtowanie terenu, gatunki win) trzeba wykorzystać istniejące możliwości poprzez pracę indywidualną i kolektywną i udostępnić je producentowi i konsumentowi.
całkowity obszar regionu 4792 ha
według ewidencji gmin winnych 1899 ha
ilość miejscowości należących do regionu 16
Jeden z najbardziej charakterystycznych, najbardziej na południe położonych regionów winnych. Od stuleci w pierwszym rzędzie uprawia się tutaj winogrona dające wyśmienite wina czerwone.
Region dzieli się na 2 części: Villány liczącą 5 miejscowości i Siklós obejmującą 11 miejscowości. Z wykopalisk archeologicznych wynika, że już rzymscy amatorzy wina kultywowali tutaj winorośl.
Ważnymi historycznymi wydarzeniami były te po okresie tureckiej okupacji. Wtedy bowiem Serbowie (rácok) przywieźli w te okolice Kadarkę. W opustoszonych wioskach owczarzy osiedlili się niemieccy robotnicy winni zwani Kékoportó. Po pladze filoksery gatunek tego wina przekształcił się w znaczący Olaszrizling.
Klimat regionu ma charakter okołośródziemnomorski. Less jest główną formacją skalną tutaj występującą. Miejscami jest on zmieszany z gruzem wapiennym i dolomitem. Gleby są zróżnicowane.
Kadarka z winogron uprawianych na palikach została wyparta, jej miejsce zajęło Kékfrankos, z którego wyprodukowane wina znane są pod zmienioną nazwą Burgundi z Villány. W ostatnich dwóch dziesięcioleciach coraz większą rangę cieszą się doskonałej jakości wina przygotowane ze szczepów: Cabernet franc i Cabernet sauvignon. Wina te są bardzo zbliżone do czerwonego wina znad Morza Śródziemnego.
Wśród białych win Olaszrizling i Hárslevelű są najbardziej znane i cieszą się największym popytem.
Krajobraz tej okolicy jest zachwycający, a kultura tego regionu coraz bardziej łączy się z kulturą grup etnicznych zamieszkujących te tereny (węgierską, niemiecką, południowosłowiańską). Wiedza tych ludów na temat uprawy winogron i produkcji wina przez stulecia była doskonalona i wpłynęła na przyspieszenie dojrzewanie owoców. Dziś przyciąga gości. Turystyka wina coraz bardziej wpływa na zmiany w tym regionie. Dlatego też wytwórcy zaczęli rozbudowę szlaków wina.
Rozwój regionu rozpoczął się w latach 80-tych, przed wielkimi zmianami gospodarczymi i społecznymi, kiedy pojawiły się nowoczesne metody uprawy winorośli zgodnie z normami jakościowymi. Wśród najbardziej znanych hodowców winorośli wielu czuje się związanych z regionem, zwłaszcza ci, którzy dużo zrobili dla jego rozwoju. Oni nie tylko wnieśli jakość do uprawy winogron i produkcji wina, ale starali się zaznajomić konsumentów ze swoją pracą.
Nie jest przypadkiem, że dzisiaj na Węgrzech wina z Villány są sprzedawane po najwyższych cenach. Nazwiska znanych winiarzy stały się marką, a konsumenci w ten sposób lepiej orientują się wśród win stojących za tą marką.
Obecnie w profilu produkcji coraz częściej pojawiają się wina z wyselekcjonowanej uprawy, których roczniki są lepsze, wyrafinowanej jakości. Naturalnie ceny też są wyższe.
Potęgą regionu – oprócz warunków klimatycznych - są wytwórcy, których działalność jest widoczna w organizacjach istniejących od początku powstania regionu. Przykładem jest wspólny rozwój turystyki wina, organizacja imprez w regionie, w tym kulturalnych i gastronomicznych.
Sekret regionu kryje się w tym, że w doskonałych warunkach naturalnych (klimat, pagórkowate ukształtowanie terenu, gatunki win) trzeba wykorzystać istniejące możliwości poprzez pracę indywidualną i kolektywną i udostępnić je producentowi i konsumentowi.