09-11-2012, 17:24
Turystyka winna zmieniła turystykę w tym regionie. Wiele osób szuka wyśmienitych win z tego regionu. Atrakcje Keszthely oraz te znajdujące się w sąsiedztwie Balatonu, naturalne piękno tego obszaru słusznie przyciągają turystów. Dzieje się tak głównie za sprawą imprez oferowanych w poszczególnych miastach. Są to programy kulturalne i gastronomiczne, które w znacznej mierze pomagają poznać wina tego regionu, a także spopularyzować kulturę wina. Temu celowi służą też dwa szlaki wina.
Poza kosztowaniem wyśmienitych win warto odwiedzić Keszthely, gdzie znajduje się pierwsza w Europie instytucja szkolnictwa wyższego w zakresie rolnictwa – Georgikon. Tutaj też znajduje się trzeci co do wielkości zamek w kraju. Nosi imię Festetics György – założyciela wyżej wymienionej instytucji. Drugi szlak tego regionu prowadzi przez basen Káli, a dolina Zalahalápihegy i Lesencék oczarowuje gości. Zabytek Tapolcy i znana na świecie jaskinia z jeziorem jak również Festiwal Sztuki w Dolinie przyciągają turystów.
całkowity obszar regionu - 5344 ha
według ewidencji gmin winnych - 1497 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 23
Region rozciąga się u podnóży południowego Bakony i pasma gór Keszthely, między górami, na stokach basenu Káli. Z powodu zróżnicowania krajobrazu region dzieli się na 3 następujące części: Káli – składający się z 6 miejscowości; Balatonederics-lesence – 7 miejscowości; Cserszeg – 10 miejscowości.
Bogactwo terenu pagórkowatego jest zróżnicowane, co wpłynęło na ukształtowanie się sprzyjających warunków mikroklimatycznych. Formacje gleb – to przeważnie ziemie brunatne.
Obecnie we wszystkich trzech częściach regionu uprawia się gatunki białego winogrona, a spośród nich: Olaszrizling, Chardonnay, Tramini, Rizling szilváni, Szürkebarát, Cserszegi dające korzenne wino i Ottonel dające wino muszkatułowe. Spośród czerwonych winogron – zweigelt. Tylko w okolicy Káli produkuje się wino Furmint i Sárga. W okolicy Balatonederics-lesence – Pinot blanc; w rejonie Cserszeg – Nektár. Wina ztego regionu mają wyborny, kwaskowaty smak, bogactwo aromatu i elegancki wygląd.
<span style="text-decoration: underline">Region Etyek-Buda</span>
Region jest bardzo rozproszony. Można tu dojechać z wielu kierunków, dlatego turystyka spełnia tutaj dużą rolę. Z powodu przepięknej okolicy i bliskości Budapesztu region ten jest ulubionym miejscem turystów. W czasie wycieczki szlakiem wina oprócz piwnic warto odwiedzić kaplicę z IV w. oraz malowidła w kościele w Etyek. Malowniczo piękna aleja platanów prowadzi do arboretum.
całkowity obszar regionu 7117 ha
według ewidencji gmin winnych 1480 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 20
Pierwszą wzmiankę o nazwie gminy Etyek szacuje się na XIV w., ale dane dotyczące uprawy winogron i produkcji wina pochodzą z XIII w. Obecnie region składa się z dwóch części: Etyek (14 miejscowości) i Buda (6 miejscowości) Ta ostatnia przyłączyła się do regionu w 1998 roku.
Klimat charakteryzuje się niezbyt srogimi zimami i stosunkowo chłodnymi latami.
Obecnie w obu regionach uprawia się 28 gatunków winogron. Spośród białych gatunków należy wymienić: Chardonnay, Királyleánka, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Ottonel dający wino muszkatułowe, Sauvignon, Szürkebarát, Zenit, Zöld veltelini, Pinot blanc, Sárga dający wino muszkatułowe, Cserszegi dające wino korzenne, Zala gyöngye, Juhfark, Tramini, Karát, Viktória gyöngye, Zengő i Zefir. Wśród czerwonych szczepów mamy: Cabernet franc i sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Kékportó, Pinot noir, Zweigelt i Turán. W znaczących ilościach produkuje się podstawowe składniki służące do wytworzenia szampana, głównie Chardonnay.
Poza kosztowaniem wyśmienitych win warto odwiedzić Keszthely, gdzie znajduje się pierwsza w Europie instytucja szkolnictwa wyższego w zakresie rolnictwa – Georgikon. Tutaj też znajduje się trzeci co do wielkości zamek w kraju. Nosi imię Festetics György – założyciela wyżej wymienionej instytucji. Drugi szlak tego regionu prowadzi przez basen Káli, a dolina Zalahalápihegy i Lesencék oczarowuje gości. Zabytek Tapolcy i znana na świecie jaskinia z jeziorem jak również Festiwal Sztuki w Dolinie przyciągają turystów.
całkowity obszar regionu - 5344 ha
według ewidencji gmin winnych - 1497 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 23
Region rozciąga się u podnóży południowego Bakony i pasma gór Keszthely, między górami, na stokach basenu Káli. Z powodu zróżnicowania krajobrazu region dzieli się na 3 następujące części: Káli – składający się z 6 miejscowości; Balatonederics-lesence – 7 miejscowości; Cserszeg – 10 miejscowości.
Bogactwo terenu pagórkowatego jest zróżnicowane, co wpłynęło na ukształtowanie się sprzyjających warunków mikroklimatycznych. Formacje gleb – to przeważnie ziemie brunatne.
Obecnie we wszystkich trzech częściach regionu uprawia się gatunki białego winogrona, a spośród nich: Olaszrizling, Chardonnay, Tramini, Rizling szilváni, Szürkebarát, Cserszegi dające korzenne wino i Ottonel dające wino muszkatułowe. Spośród czerwonych winogron – zweigelt. Tylko w okolicy Káli produkuje się wino Furmint i Sárga. W okolicy Balatonederics-lesence – Pinot blanc; w rejonie Cserszeg – Nektár. Wina ztego regionu mają wyborny, kwaskowaty smak, bogactwo aromatu i elegancki wygląd.
<span style="text-decoration: underline">Region Etyek-Buda</span>
Region jest bardzo rozproszony. Można tu dojechać z wielu kierunków, dlatego turystyka spełnia tutaj dużą rolę. Z powodu przepięknej okolicy i bliskości Budapesztu region ten jest ulubionym miejscem turystów. W czasie wycieczki szlakiem wina oprócz piwnic warto odwiedzić kaplicę z IV w. oraz malowidła w kościele w Etyek. Malowniczo piękna aleja platanów prowadzi do arboretum.
całkowity obszar regionu 7117 ha
według ewidencji gmin winnych 1480 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 20
Pierwszą wzmiankę o nazwie gminy Etyek szacuje się na XIV w., ale dane dotyczące uprawy winogron i produkcji wina pochodzą z XIII w. Obecnie region składa się z dwóch części: Etyek (14 miejscowości) i Buda (6 miejscowości) Ta ostatnia przyłączyła się do regionu w 1998 roku.
Klimat charakteryzuje się niezbyt srogimi zimami i stosunkowo chłodnymi latami.
Obecnie w obu regionach uprawia się 28 gatunków winogron. Spośród białych gatunków należy wymienić: Chardonnay, Királyleánka, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Ottonel dający wino muszkatułowe, Sauvignon, Szürkebarát, Zenit, Zöld veltelini, Pinot blanc, Sárga dający wino muszkatułowe, Cserszegi dające wino korzenne, Zala gyöngye, Juhfark, Tramini, Karát, Viktória gyöngye, Zengő i Zefir. Wśród czerwonych szczepów mamy: Cabernet franc i sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Kékportó, Pinot noir, Zweigelt i Turán. W znaczących ilościach produkuje się podstawowe składniki służące do wytworzenia szampana, głównie Chardonnay.