Region okolic Balatonu
#1
Związek Szlaku Wina Zala, istniejący od 1999, czeka na zainteresowanych z doskonałymi winami, smakami i aromatami kuchni regionalnej. Na szlaku napotkać można zajazdy, restauracje, przytulne schroniska górskie. Miasta takie jak Zalakaros, Kehidakustány i Zalaszentgrót kuszą turystów kąpieliskami termalnymi. Na wzgórzach o łagodnych stokach, porośniętych winogronami, w domu wina, w ponad stuletnich piwnicach goście mogą zapoznać się z zabytkami kultury wina i winogron, również i dziś żywą tradycją, z niezrównanymi zabytkami kultury i historii obszaru Zala.
Organizowane z roku na rok trasy wycieczkowe „szlakiem festiwali wina”, „świętem wina” czy „wędrowanie od piwnicy do piwnicy w okresie winobrania” są doskonałą rozrywką przyciągającą zarówno starych jak i młodych.

całkowity obszar regionu 6383 ha
według ewidencji gmin winnych 1514 ha
ilość miejscowości należących do regionu 26

Region składa się z dwóch części. Część w okolicach Balatonu (18 miejscowości) rozpościera się w części w zakolach rzeki Zala, w części należącej do pasma gór Keszthely, w basenie Vindornyalaki, jak również na zboczach grzbietu Zalaapáti. Rejon Mura (8 miejscowości) – wzdłuż granicy ze Słowenią i Chorwacją, w dolinie Mury.
Klimat jest umiarkowany. Jest to region o największych opadach deszczu w kraju (roczna suma opadów 7-800 milimetrów). Susza tutaj jest niemal nieznana.
Gęsto oplecione dolinami rzek, pofalowane tereny pagórkowate, dawniej morze śródlądowe Pannonu naniosło piaszczyste, gliniaste osady. Na tym utworzyła się grubsza, apotem cieńsza warstwa lessu, na czym z kolei powstały gleby brunatne poerozyjne lub gleby brunatne.
Główne gatunki wina to Olaszrizling (50%), na podstawie proporcji terytorialnych następują kolejno Rizlingszilvani, Zöld veltelini, Chardonnay i perłę (gyöngye) Zala. Wśród gatunków dających wina wonne godne wspomnienia są: wina korzenne Cserszegi fűszeres, muszkat Ottonel, Irsai Olivér i Tramini.
Wonne wina tego regionu są bogate w substancje aromatyczne o dużej zawartości kwasu.

 

<span style="text-decoration: underline">Region Tolna</span>

<span style="text-decoration: underline">
</span>

Turystyka winna na wysokim poziomie została osiągnięta dzięki naturalnym warunkom regionu. Warto odwiedzić okolicę dla dobrej jakości wina białego i czerwonego, a także dla miejscowej kuchni. Goście wielbiący wino z ochotą odwiedzą ten region dla niezrównanych atrakcji – wioskę z piwnicami Györköny, wzgórze z piwnicami w Bölcske, piwnice w Völgység i Paks i wielu gospodarzy w innych miejscowościach na szlaku winnym.

Miasto, które trzeba zobaczyć jest Kölesd. W piwnicach barokowego budynku dawnego pałacu Mercy znajdował się Dom Wina.

&nbsp;

całkowity obszar regionu  14480 ha

według ewidencji gmin winnych  2636 ha

ilość miejscowości należących do regionu  41

&nbsp;

Region Tolna składa się z trzech części: Tolna, Tamás i Völgység. Klimat nie jest jednolity z powodu dużej powierzchni, jaką region zajmuje.

Region jest zróżnicowany. Najważniejszą formacją gleby panującą tutaj jest less. Wszystkie regiony na Węgrzech, wzdłuż i wszerz pokrywa warstwa lessu (średnio 20-50m), na którym powstały wielorakie gleby brunatne.

Warunki ekologiczne umożliwiają produkcję doskonałej jakości wina, zarówno białego jak i czerwonego. Wybór gatunków jest nadzwyczaj bogaty. Całkowita uprawa winogron białych stanowi 60%, czerwonych – 40%. Wśród pierwszych należy wspomnieć o Chardonnay, wśród tych drugich najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest Kékfrankos. Oprócz nich znaczącą rolę odgrywają jeszcze Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöldvelini, Királyleányka, Rajnai rizling, Merlot, Zweigelt. W najnowszych uprawach na plan pierwszy wysunęły się gatunki międzynarodowe tj: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir i Sauvignon blanc.
Odpowiedz
#2
(29-01-2013, 13:14)Klimaty Węgierskie napisał(a): Region Tolna składa się z trzech części: Tolna, Tamás i Völgység. Klimat nie jest jednolity z powodu dużej powierzchni, jaką region zajmuje.
Region jest zróżnicowany. Najważniejszą formacją gleby panującą tutaj jest less. Wszystkie regiony na Węgrzech, wzdłuż i wszerz pokrywa warstwa lessu (średnio 20-50m), na którym powstały wielorakie gleby brunatne.
Warunki ekologiczne umożliwiają produkcję doskonałej jakości wina, zarówno białego jak i czerwonego. Wybór gatunków jest nadzwyczaj bogaty. Całkowita uprawa winogron białych stanowi 60%, czerwonych – 40%. Wśród pierwszych należy wspomnieć o Chardonnay, wśród tych drugich najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest Kékfrankos. Oprócz nich znaczącą rolę odgrywają jeszcze Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöldvelini, Királyleányka, Rajnai rizling, Merlot, Zweigelt. W najnowszych uprawach na plan pierwszy wysunęły się gatunki międzynarodowe tj: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir i Sauvignon blanc.
Wprawdzie to nie są okolice Balatonu, ale prawie sąsiadują z nim Oczko .
Tak się składa, że obecnie goszczę w regionie. Niewiele tych informacji podaje mój poprzednik, trochę dodam. Jeśli chodzi o winnice i wino - bo o tym mowa, to sam region leży na terenie okręgów Tolna i Fejér - te 3 części to:
Winnice regionu Tamási: Aba, Seregélyes, Lajoskomárom, Szabadhidvég, Mezőkomárom, Magyarkeszi, Felsőnyék, Ozora, Nagyszokoly, Iregszemcse, Tamási, Regöly, Pincehely, Tolnanémedi, Igar, Simontornya, Kisszékely, Nagyszékely.
Winnice regionu Tolna: Dunaföldvár, Bölcske, Madocsa, Paks, Dunaszentgyörgy, Fácánkert, Tolna. Tengelic, Nagydorog. Györköny, Bikács, Sárszentlőrinc, Gyönk, Kölesd.
Winnice regionu Völgység: Hőgyész, Dúzs, Mucsi, Tevel, Závod, Lengyel, Kisvejke, Kisdorog, Mucsfa, Izmény, Bonyhádvarasd, Aparhant, Györe, Nagymányok, Bonyhád, Váralja, Kismányok, Hidas, Bátaapáti, Mórágy, Mőcsény, Grábóc.
Jest i czwarty region, to okolice Szekszárd: Alsónána, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Medina, Mórágy, Őcsény, Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Szentgál-Szőlőhegy, Várdomb, Zomba.
To jeden z większych regionów winnych na Węgrzech. Dominuje tu wino czerwone, tutejsi rozróżniają dwie barwy winogron: niebieska i czerwona, to grona dominujące: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Zweigelt, ostatnio powracająca do koszyka jeszcze w niewielkiej uprawie, lecz bardzo ważna w tym regionie Kadarka. Pośród białych odmian spotkamy: Olaszrizling, Chardonnay i Veltelini - to te najbardziej rozpowszechnione.
Od wielu lat istnieją tzw. Szlaki Winne, serdecznie polecam udział w takiej imprezie, gdzie serwowane są do degustacji gotowe już wina. Rzadko jednak, ale można spróbować też wina młodego (Újbor). Wprawdzie to nie autentyczne "Beaujolais nouveau", jednak wspaniałe. To tylko na początku grudnia jest możliwe i nie każdy z winiarzy jest chętnym w tym kierunku. Kilka razy byłem na takiej zamkniętej imprezie... oj, długa była ta piwnica z beczkami, do rana trwała "przechadzka" od pierwszej do ostatniej beczki. Naturalnie, podczas degustacji, nie liczmy na to iż podadzą nam te, w Polsce znane Węgrzyny. Przede wszystkim serwowane są regionalne, a raczej miejscowe odmiany charakterystyczne dla danego miejsca. Prawdziwa degustacja, to nie tylko wino, ale na stół powinny trafić też kulinaria z miejscowej kuchni. Te przygotowywane na wolnym powietrzu, według miejscowej receptury na bazie ekologicznie czystych składników smakują najlepiej.
Odpowiedz
#3
Szkoda, ze już po terminie - zgłosiłbym oba powyższe posty do konkursu o książkę. Oczko
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Co warto zobaczyć będąc nad południowym brzegiem Balatonu? PannaMigotka 13 8,857 15-04-2017, 18:41
Ostatni post: eplus
  podróżowanie wokół Balatonu alwesz 10 7,205 26-03-2016, 22:55
Ostatni post: emi13214
  Z Balatonu do basenów termalnych ania40 11 15,897 03-06-2013, 0:59
Ostatni post: fvg
  Region Balatonboglár Klimaty Węgierskie 0 2,610 07-12-2012, 20:04
Ostatni post: Klimaty Węgierskie
  Region Wyżyny Balatonu Klimaty Węgierskie 0 1,637 09-11-2012, 17:24
Ostatni post: Klimaty Węgierskie



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości