29-01-2013, 13:14
Związek Szlaku Wina Zala, istniejący od 1999, czeka na zainteresowanych z doskonałymi winami, smakami i aromatami kuchni regionalnej. Na szlaku napotkać można zajazdy, restauracje, przytulne schroniska górskie. Miasta takie jak Zalakaros, Kehidakustány i Zalaszentgrót kuszą turystów kąpieliskami termalnymi. Na wzgórzach o łagodnych stokach, porośniętych winogronami, w domu wina, w ponad stuletnich piwnicach goście mogą zapoznać się z zabytkami kultury wina i winogron, również i dziś żywą tradycją, z niezrównanymi zabytkami kultury i historii obszaru Zala.
Organizowane z roku na rok trasy wycieczkowe „szlakiem festiwali wina”, „świętem wina” czy „wędrowanie od piwnicy do piwnicy w okresie winobrania” są doskonałą rozrywką przyciągającą zarówno starych jak i młodych.
całkowity obszar regionu 6383 ha
według ewidencji gmin winnych 1514 ha
ilość miejscowości należących do regionu 26
Region składa się z dwóch części. Część w okolicach Balatonu (18 miejscowości) rozpościera się w części w zakolach rzeki Zala, w części należącej do pasma gór Keszthely, w basenie Vindornyalaki, jak również na zboczach grzbietu Zalaapáti. Rejon Mura (8 miejscowości) – wzdłuż granicy ze Słowenią i Chorwacją, w dolinie Mury.
Klimat jest umiarkowany. Jest to region o największych opadach deszczu w kraju (roczna suma opadów 7-800 milimetrów). Susza tutaj jest niemal nieznana.
Gęsto oplecione dolinami rzek, pofalowane tereny pagórkowate, dawniej morze śródlądowe Pannonu naniosło piaszczyste, gliniaste osady. Na tym utworzyła się grubsza, apotem cieńsza warstwa lessu, na czym z kolei powstały gleby brunatne poerozyjne lub gleby brunatne.
Główne gatunki wina to Olaszrizling (50%), na podstawie proporcji terytorialnych następują kolejno Rizlingszilvani, Zöld veltelini, Chardonnay i perłę (gyöngye) Zala. Wśród gatunków dających wina wonne godne wspomnienia są: wina korzenne Cserszegi fűszeres, muszkat Ottonel, Irsai Olivér i Tramini.
Wonne wina tego regionu są bogate w substancje aromatyczne o dużej zawartości kwasu.
<span style="text-decoration: underline">Region Tolna</span>
<span style="text-decoration: underline">
</span>
Turystyka winna na wysokim poziomie została osiągnięta dzięki naturalnym warunkom regionu. Warto odwiedzić okolicę dla dobrej jakości wina białego i czerwonego, a także dla miejscowej kuchni. Goście wielbiący wino z ochotą odwiedzą ten region dla niezrównanych atrakcji – wioskę z piwnicami Györköny, wzgórze z piwnicami w Bölcske, piwnice w Völgység i Paks i wielu gospodarzy w innych miejscowościach na szlaku winnym.
Miasto, które trzeba zobaczyć jest Kölesd. W piwnicach barokowego budynku dawnego pałacu Mercy znajdował się Dom Wina.
całkowity obszar regionu 14480 ha
według ewidencji gmin winnych 2636 ha
ilość miejscowości należących do regionu 41
Region Tolna składa się z trzech części: Tolna, Tamás i Völgység. Klimat nie jest jednolity z powodu dużej powierzchni, jaką region zajmuje.
Region jest zróżnicowany. Najważniejszą formacją gleby panującą tutaj jest less. Wszystkie regiony na Węgrzech, wzdłuż i wszerz pokrywa warstwa lessu (średnio 20-50m), na którym powstały wielorakie gleby brunatne.
Warunki ekologiczne umożliwiają produkcję doskonałej jakości wina, zarówno białego jak i czerwonego. Wybór gatunków jest nadzwyczaj bogaty. Całkowita uprawa winogron białych stanowi 60%, czerwonych – 40%. Wśród pierwszych należy wspomnieć o Chardonnay, wśród tych drugich najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest Kékfrankos. Oprócz nich znaczącą rolę odgrywają jeszcze Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöldvelini, Királyleányka, Rajnai rizling, Merlot, Zweigelt. W najnowszych uprawach na plan pierwszy wysunęły się gatunki międzynarodowe tj: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir i Sauvignon blanc.
Organizowane z roku na rok trasy wycieczkowe „szlakiem festiwali wina”, „świętem wina” czy „wędrowanie od piwnicy do piwnicy w okresie winobrania” są doskonałą rozrywką przyciągającą zarówno starych jak i młodych.
całkowity obszar regionu 6383 ha
według ewidencji gmin winnych 1514 ha
ilość miejscowości należących do regionu 26
Region składa się z dwóch części. Część w okolicach Balatonu (18 miejscowości) rozpościera się w części w zakolach rzeki Zala, w części należącej do pasma gór Keszthely, w basenie Vindornyalaki, jak również na zboczach grzbietu Zalaapáti. Rejon Mura (8 miejscowości) – wzdłuż granicy ze Słowenią i Chorwacją, w dolinie Mury.
Klimat jest umiarkowany. Jest to region o największych opadach deszczu w kraju (roczna suma opadów 7-800 milimetrów). Susza tutaj jest niemal nieznana.
Gęsto oplecione dolinami rzek, pofalowane tereny pagórkowate, dawniej morze śródlądowe Pannonu naniosło piaszczyste, gliniaste osady. Na tym utworzyła się grubsza, apotem cieńsza warstwa lessu, na czym z kolei powstały gleby brunatne poerozyjne lub gleby brunatne.
Główne gatunki wina to Olaszrizling (50%), na podstawie proporcji terytorialnych następują kolejno Rizlingszilvani, Zöld veltelini, Chardonnay i perłę (gyöngye) Zala. Wśród gatunków dających wina wonne godne wspomnienia są: wina korzenne Cserszegi fűszeres, muszkat Ottonel, Irsai Olivér i Tramini.
Wonne wina tego regionu są bogate w substancje aromatyczne o dużej zawartości kwasu.
<span style="text-decoration: underline">Region Tolna</span>
<span style="text-decoration: underline">
</span>
Turystyka winna na wysokim poziomie została osiągnięta dzięki naturalnym warunkom regionu. Warto odwiedzić okolicę dla dobrej jakości wina białego i czerwonego, a także dla miejscowej kuchni. Goście wielbiący wino z ochotą odwiedzą ten region dla niezrównanych atrakcji – wioskę z piwnicami Györköny, wzgórze z piwnicami w Bölcske, piwnice w Völgység i Paks i wielu gospodarzy w innych miejscowościach na szlaku winnym.
Miasto, które trzeba zobaczyć jest Kölesd. W piwnicach barokowego budynku dawnego pałacu Mercy znajdował się Dom Wina.
całkowity obszar regionu 14480 ha
według ewidencji gmin winnych 2636 ha
ilość miejscowości należących do regionu 41
Region Tolna składa się z trzech części: Tolna, Tamás i Völgység. Klimat nie jest jednolity z powodu dużej powierzchni, jaką region zajmuje.
Region jest zróżnicowany. Najważniejszą formacją gleby panującą tutaj jest less. Wszystkie regiony na Węgrzech, wzdłuż i wszerz pokrywa warstwa lessu (średnio 20-50m), na którym powstały wielorakie gleby brunatne.
Warunki ekologiczne umożliwiają produkcję doskonałej jakości wina, zarówno białego jak i czerwonego. Wybór gatunków jest nadzwyczaj bogaty. Całkowita uprawa winogron białych stanowi 60%, czerwonych – 40%. Wśród pierwszych należy wspomnieć o Chardonnay, wśród tych drugich najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest Kékfrankos. Oprócz nich znaczącą rolę odgrywają jeszcze Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöldvelini, Királyleányka, Rajnai rizling, Merlot, Zweigelt. W najnowszych uprawach na plan pierwszy wysunęły się gatunki międzynarodowe tj: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir i Sauvignon blanc.