(17-06-2015, 9:53)majka napisał(a): Bardzo zachęciliście mnie do wyjazdu do Sóstófürdő, ale nie wiem czy na chęciach się nie skończy. Mam pytanie dla "doświadczonych" turystów. Czy przekraczając granicę (może raczej wjeżdżając na teren Słowacji i Węgier) z małym dzieckiem, musimy mieć dla niego dowód osobisty, czy wyjeżdżając na 2-3 dni warto wykupywać dodatkowe ubezpieczenie i zasadnicza kwestia, czy można na miejscu porozumieć się nie znając języka angielskiego, ani tym bardziej węgierskiego - korzystając np. tylko z podręcznego słowniczka.
Nie wyjeżdżajcie za granicę bez dokumentów dziecka . Dziecku przysługuje opieka medyczna, jest obywatelem Unii. Opieki medycznej poza granicami Polski udzielą bezpłatnie wówczas, gdy osoba potrzebująca takiej opieki (dziecko) będzie posiadać dowód tożsamości i kartę zdrowotmą EKUZ. Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), potwierdza prawo do korzystania na koszt NFZ z niezbędnych świadczeń zdrowotnych w czasie pobytu poza granicą Polski.
Byłem z wnuczką za granicą, miała dowód i kartę zdrowotną, bez dodatkowego ubezpieczenia.