Tranzyt w święta do Grecji przez Budapeszt - 2025
Dzień dobry Wszystkim!  Dołączyłem do Was bo to pierwsza wyprawa i na razie nie do, ale przez Węgry.
W sobotę świąteczną Wielkanocy jedziemy z okolic Krakowa: Chyżne na Budapeszt,  Serbię i Macedonie Północną - pojawia się kilka pytań:
1. czy warto kupować winietę na Słowacji i ile ew. czasu zaoszczędzę mając ją?
2. winietę węgierską chyba najlepiej kupić przez Internet -czy tak?
3. czy w okresie świątecznym może być problem na przejściu granicznym z Serbią, ew. które wybrać?
4. o której najlepiej wyjechać z okolic Krakowa - 4:00 rano będzie OK?
Dużo już czytałem, ale chodzi mi o jak najświeższe info, dot. aktualnych odcinków płatnych (a to się zmienia) i ew. remontów dróg, itp. Maps Google w zależności pewnie od sytuacji na drogach, raz proponuje albo Chyżne, a innym razem na Koszyce Smutek
Odpowiedz
1) w tej sytuacji nie warto, ponieważ użyjesz jej jedynie na krótkim odcinku koło Bańskiej Bystrzycy. To jest około 12 km, zyskujesz może kilkanaście minut. Na Koszyce warto.
2) tak, ale na ich oficjalnej stronie
3) na przejściu z Serbią problem może być zawsze. Co prawda teraz pewnie będzie mniejszy ruch niż w wakacje, ale to bardzo zapchana granica. Podstawa to nie przekraczać jej na autostradzie. Tompa również może być zapchana. Możesz sprawdzać aplikację Border Watcher na bieżąco albo na stronie węgięrskiej policji (https://www.police.hu/hu/hirek-es-inform...A1rszakasz ) chociaż ona bywa zwodnicza, natomiast ja zawsze korzystam z najmniejszych przejść, ale to oznacza, że trzeba nadłożyć trochę kilometrów bocznymi drogami. Z doświadczenia wiem, że na małych przejściach w Dala i Rabe jest zazwyczaj najluźniej
Odpowiedz
Pudelek - dzięki wielkie. Tylko 1 odcinek płatny. Kontrolowany? - czy aktualnie w przypadku pomyłkowej (!) jazdy tym płatnym odcinkiem jest duże zagrożenie karą? Bo czytam, że nawet z nawigacją wielu ma problem ze znalezieniem starej drogi. Dodatkowo ew. remonty (spokojnie?) i  jakie prędkości na drodze Chyżne- Bańska Bystrzyca się uzyskuje? -Google daje średnio max 70 km/h [Obrazek: sad.gif]
Długa trasa przed nami, więc zależy mi na optymalnej organizacji - zapewne przejścia w nocy są luźne, a za dnia w które godziny się kierować?
Odpowiedz
do usunięcia -jak tu usuwać pomyłkowe posty (edycja nie wyszła za 1szym razem) Smutek
Odpowiedz
Odcinek BB-Zvoleń jest kontrolowany, są czytniki więc zagrożenie karą pewne. Objazd bardzo latwy opisywany wielokrotnie nawigacja google prowadzi dobrze przy zanaczeiu "unikaj opłat". Często wyjeżdżałem z Krakowa około godz. 4:00 rano dojazd do Roszke to ok. 7,5 godziny spokojnej jazdy z ominięciem odcinka na Słowacji i dalej autostradami M2 i M5 na Węgrzech ale nie wiem jak będzie w święta. Na odcinku Chyżne - BB ciężkobędzie wykręcić średnią 70 km/h. Droga w większości po jednym pasie przez góry.
Odpowiedz
(Dzisiaj, 6:08)Adaxis napisał(a): Pudelek - dzięki wielkie. Tylko 1 odcinek płatny. Kontrolowany? - czy aktualnie w przypadku pomyłkowej (!) jazdy tym płatnym odcinkiem jest duże zagrożenie karą? Bo czytam, że nawet z nawigacją wielu ma problem ze znalezieniem starej drogi. Dodatkowo ew. remonty (spokojnie?) i  jakie prędkości na drodze Chyżne- Bańska Bystrzyca się uzyskuje? -Google daje średnio max 70 km/h [Obrazek: sad.gif]
Długa trasa przed nami, więc zależy mi na optymalnej organizacji - zapewne przejścia w nocy są luźne, a za dnia w które godziny się kierować?

nie odpowiem na pierwsze pytanie, bo (poza jednym wyjątkiem Oczko ) to za granicą jeżdżę z winietą na drogach płatnych Oczko , ale podejrzewam, że może być kontrola kamerami... Tam trzeba po prostu jechać wolno i uważać Oczko

Na Bańską Bystrzycę dawno nie jechałem, ale w świąteczną sobotę nie spodziewałbym się wielkiego ruchu. Jednak więcej niż 70 średnio raczej się nie da. 
Z tego samego powodu RACZEJ też nie powinno być jakiś wielkich kolejek na granicach w nocy, choć w wakacje nawet wtedy można tam stać kilka godzin. Problem z głównym przejściem w Roszke jest taki, że to autostrada. Utkniesz i nie zawrócisz w razie jakiegoś potężnego zastoju. W ten termin dobrą opcją może być sąsiednie, odległe o dosłownie kilkaset metrów stare przejsze Roszko-Horgosz. Zjeżdżasz z M5 na ostatnim węźle i na drogę numer 5. Jakiś czas temu wydłużono godziny jego otwarcia i obecnie jest od 4 do 23. W Serbii wjeżdżasz też od razu na pierwszym węźle. Nadkładasz niecałe dwa kilometry, a niemal na pewno będzie szybciej!
Odpowiedz