15-12-2020, 13:08
Nie żyje István Bergendy, 81-letni założyciel i lider zespołu "Bergendy" ...
... saksofonista, klarnecista i kompozytor zmarł z powodu powikłań po zakażeniu koronawirusem.
Bergendy - "Búcsúzom tőletek, cimborák ... Żegnam się z wami, kumple"
Elmegyek hosszú út vár reám ... Odchodzę, czeka na mnie długa droga
Integess majd nekem jó anyám ... Moja kochana matko, pomachaj mi
Búcsúzom jó haverok, te régi szép bolond világ ... Żegnajcie, dobrzy kolesie i ty stary piękny, szalony świecie
Búcsúzom tőletek, cimborák ... Żegnam się z wami, kumple
Ismerős háztetők, ablakok ... Znajome dachy domów, okna
Még egyszer köztetek baktatók ... Jeszcze raz powłóczę się pośród was
Szűk utcák, villamosok, sokáig majd egyik se lát ... Wąskie uliczki, tramwaje, długo mnie nie zobaczycie
Nagy bunyók, vad zene, rongyfoci lenn a téren ... Bijatyki, dzika muzyka, szmaciana piłka na placu
Mindezek nincsenek, hogy fog ez fájni nékem ... Tego wszystkiego nie ma, to będzie mnie bolało
Füstszagú városok, hogy bírom nálad nélkül ... Zadymione miasta, jak wytrzymam bez nich
Elfeledsz, eltemetsz majd te is engem végül ... Na koniec zapominsz, pogrzebiesz i mnie ...
... saksofonista, klarnecista i kompozytor zmarł z powodu powikłań po zakażeniu koronawirusem.
Bergendy - "Búcsúzom tőletek, cimborák ... Żegnam się z wami, kumple"
Elmegyek hosszú út vár reám ... Odchodzę, czeka na mnie długa droga
Integess majd nekem jó anyám ... Moja kochana matko, pomachaj mi
Búcsúzom jó haverok, te régi szép bolond világ ... Żegnajcie, dobrzy kolesie i ty stary piękny, szalony świecie
Ismerős háztetők, ablakok ... Znajome dachy domów, okna
Még egyszer köztetek baktatók ... Jeszcze raz powłóczę się pośród was
Szűk utcák, villamosok, sokáig majd egyik se lát ... Wąskie uliczki, tramwaje, długo mnie nie zobaczycie
Nagy bunyók, vad zene, rongyfoci lenn a téren ... Bijatyki, dzika muzyka, szmaciana piłka na placu
Mindezek nincsenek, hogy fog ez fájni nékem ... Tego wszystkiego nie ma, to będzie mnie bolało
Füstszagú városok, hogy bírom nálad nélkül ... Zadymione miasta, jak wytrzymam bez nich
Elfeledsz, eltemetsz majd te is engem végül ... Na koniec zapominsz, pogrzebiesz i mnie ...