(26-07-2012, 9:37)Blisko Tokaju napisał(a): Temat i mnie interesuje. Ciekaw jestem, czy na Wegrzech kupię kocioł z trójnogiem o wiele taniej? No i jak sądzicie: kupować emalię czy nierdzewkę? Czy pokrywka się przydaje?
Idąc z postępem czasu to jednak nierdzewkę. Naczynia emaliowane były używane głównie w czasach kiedy stal nierdzewna była trudno osiągalna. Wadą są odpryski emalii ( z czasem nieuniknione) i wówczas taki kociołek powinien iść na złom. W stalowych tego nie ma. Naczynia stalowe po każdym użyciu powinno zabezpieczyć się jakimś dobrym olejem jadalnym (na zbyt długo nie starcza bo taki olej się starzeje). Co do cen to odpowiesz sobie sam przeglądając np. taką stronę http://www.olcsoedeny.hu/bogracs/rozsdamentes_bogracs.
Ja kupiłbym z pokrywką , do samego gotowania zbędna ale do zasłonięcia gotowego jedzenia przed śmieciami jak znalazł. Nie musisz szukać innych wynalazków póki kociołek pełen.