Forum Węgierskie

Pełna wersja: Święto winobrania w Badacsony
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jak Węgry, to wino, jak wino, to okręgi winne, których jest tu aż 22. Jeden z nich rozciąga się nad Balatonem w okolicach miasteczka i góry Badacsony i nosi tę samą nazwę. Winnice tną rzędami winorośli południowe stoki wulkanicznych wzgórz, sięgając niemal lustra wody.
Co roku obchodzone są tu hucznie dni wina i święto winobrania. Od sierpnia do października miejscowi winiarze prezentują swoje wina na festynach i piknikach.
W drugą niedzielę września z Badacsonytomaj rusza korowód barwnie udekorowanych wozów, pięknych dziewczyn na koniach, ludowych zespołów tanecznych i muzycznych. Symboliczny dzwon z winogron poświęcany jest w miejscowym, unikatowym bazaltowym kościele, a następnie niesiony do pobliskiego Badacsony. Winiarze częstują po drodze zgromadzonych ludzi wyśmienitymi winami i wypiekami własnej roboty. Święto winobrania to radosne, kolorowe, energetyczne wydarzenie. Towarzyszą mu występy ludowych kapel i zespołów tanecznych. W licznie rozstawionych stoiskach możemy skosztować win z różnych prywatnych winiarni. Jest w czym wybierać.
W urokliwym pensjonacie Zolko Fogado, nazywanym przez okolicznych "polskim domem", który od lat prowadzimy, corocznie przyjmujemy przybywających w te okolice gości – my oczywiście Polaków. W tym roku również organizujemy spotkanie „przy winie”. Gości witamy kolacją – tradycyjnym gulaszem węgierskim.
Planowany program to między innymi:
– Festyn winobrania,
– Wspólne gotowanie w kociołku bogrács,
– Tradycyjne potrawy węgierskie z pieca chlebowego,
– Degustacja wina,
– Relaks w kąpielisku termalnym Kehidakustány,
– Zajęcia sportowe,
– Spacer do malowniczego arboretum Folly
Przyjmujemy pomysły i propozycje uczestników. Ma być miło, niezobowiązująco i na luzie. Najważniejsze jest dobre samopoczucie!
Gościć będziemy w tym czasie również grupę Polaków zajmujących się kawą i grzybami leczniczymi, co jest również naszą pasją, więc można się również czegoś dowiedzieć na ten temat – a temat to ciekawy i zdrowy, przekonałyśmy się na własnej skórze .
Zapraszamy więc serdecznie w dniach 8-12 września, jak widzicie, każdy znajdzie tu coś dla siebie, a nastrój jest zawsze wspaniały .
Wina z regionu Badacsony są rewelacyjne. Każdego roku jestem w Badacsonytomaj i delektuję się winami z piwnicy Wellera. Niestety nie mogę przyjechać na dni wina. Mam jednak inną prośbę. Czy ktoś mógłby mi wysłać paczkę z winami ( dokonam przelewu należności na konto wraz z kosztem wysyłki. Bardzo mi na tym zależy. Napisałam maila do p. Wellera, jednak bez odzewu. Czy jest jakaś szansa na taką możliwość zakupu miejscowych win?
Andrasa Wellera znam bardzo dobrze, większość moich gości właśnie u niego kupuje wina. Skąd jesteś? Może będzie ktoś z Twojej okolicy, to mogłabym podrzucić, bo paczką to chyba nie jest dobry pomysł.
Jestem z Poznania. Na winko ma ochotę także moja córka i mój syn, których także zawiozłam do Wellera. Teraz całą rodziną jesteśmy jego wielbicielami.
Oj, niedawno miałam gości z Poznania Smutek . Sama tam się urodziłam Uśmiech . Nie obiecuję, że zaraz, ale na pewno będę w tamtych stronach! Porozmawiajmy na priv.
ok, już napisałam Uśmiech