22-11-2013, 17:43
Ciekawe w jakiej temperaturze wędzą paprykę? Chyba niezbyt gorąco?
Wędzenie papryki
|
22-11-2013, 17:43
Ciekawe w jakiej temperaturze wędzą paprykę? Chyba niezbyt gorąco?
23-11-2013, 16:12
Wygląda na to że maksymalna temperatura to 50 st.
24-11-2013, 17:35
20-07-2014, 17:06
Czy ktoś spotkał się z wersją suszonej, mielonej papryki na sprzedaż, czyli po prostu w sklepie lub na targu (BP)?
Albo jak by się taki produkt nazywał (oczywiście po węgiersku), bo moja druga połowa wymyśliła sobie, że kupimy, ale o co pytać i czego szukać?
20-07-2014, 19:29
Owszem. Jest w zasadzie wszędzie - targi, sklepy spożywcze, a nawet sklepy z pamiątkami. Nie sposób przeoczyć. Często papryka pakowana jest w płócienne woreczki:
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
20-07-2014, 20:48
Podziękowania i ukłony
21-07-2014, 7:45
Mały a właściwie zasadniczy edit. Dopiero teraz doczytałem swoje pytanie i zabrakło w nim zasadniczego słowa.
Chodziło mi o WĘDZONĄ mieloną paprykę dlatego też pytanie zadałem w tym wątku. Przepraszam i prosiłbym o opinie.
21-07-2014, 8:14
gbodek - jak chcesz kupić "wędzoną, mieloną parykę" to pytaj o füst ízű fűszerpaprika őrlemény.
...na fotce wstawionej przez fvg jest: csípős = szczypiąca, ostra i édes = słodka, delikatna
21-07-2014, 9:24
Dziękuję, będziemy szukać i pytać
12-08-2014, 7:53
Kupiłem
Woreczek i wszystkie napisy od frontu są jak na zdjęciu od fvg. Z tyłu jest natomiast dopisek Fust izesitesu ... co odpowiada propozycji kolegi Sztasek, potwierdzony ponadto napisami po angielsku (smoked, home-made) lub niemiecku (geraucht, hausgemahlte). Cena dużo wyższa, zapłaciłem 1.300 Ft. za 250g. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|