Wędzenie papryki
#11
Ciekawe w jakiej temperaturze wędzą paprykę? Chyba niezbyt gorąco?
Odpowiedz
#12
Wygląda na to że maksymalna temperatura to 50 st.
Odpowiedz
#13
(22-11-2013, 17:43)Wędzony napisał(a): Ciekawe w jakiej temperaturze wędzą paprykę? Chyba niezbyt gorąco?
... jeszcze raz..."W suszarni utrzymuje się temperaturę około 50 stopni, powyżej tej temperatury aromat traci swoją moc a cukier zawarty w papryce karmelizuje się i produkt końcowy jest gorzki."
Odpowiedz
#14
Czy ktoś spotkał się z wersją suszonej, mielonej papryki na sprzedaż, czyli po prostu w sklepie lub na targu (BP)?
Albo jak by się taki produkt nazywał (oczywiście po węgiersku), bo moja druga połowa wymyśliła sobie, że kupimy, ale o co pytać i czego szukać?
Odpowiedz
#15
Owszem. Jest w zasadzie wszędzie - targi, sklepy spożywcze, a nawet sklepy z pamiątkami. Nie sposób przeoczyć. Często papryka pakowana jest w płócienne woreczki:

[Obrazek: 0bMMmv0.jpg]
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
Odpowiedz
#16
Podziękowania i ukłony Uśmiech
Odpowiedz
#17
Mały a właściwie zasadniczy edit. Dopiero teraz doczytałem swoje pytanie i zabrakło w nim zasadniczego słowa.
Chodziło mi o WĘDZONĄ mieloną paprykę dlatego też pytanie zadałem w tym wątku. Przepraszam i prosiłbym o opinie.
Odpowiedz
#18
gbodek - jak chcesz kupić "wędzoną, mieloną parykę" to pytaj o füst ízű fűszerpaprika őrlemény.
...na fotce wstawionej przez fvg jest: csípős = szczypiąca, ostra i édes = słodka, delikatna
Odpowiedz
#19
Dziękuję, będziemy szukać i pytać Uśmiech
Odpowiedz
#20
Kupiłem Uśmiech
Woreczek i wszystkie napisy od frontu są jak na zdjęciu od fvg. Z tyłu jest natomiast dopisek Fust izesitesu ... co odpowiada propozycji kolegi Sztasek, potwierdzony ponadto napisami po angielsku (smoked, home-made) lub niemiecku (geraucht, hausgemahlte). Cena dużo wyższa, zapłaciłem 1.300 Ft. za 250g.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 15 gości