Liczba postów: 48
Liczba wątków: 3
Reputacja:
17
Witam. Kupiłem niedawno do użytku prywatnego samochód z kratką zarejestrowany jako ciężarowy (Peugeot Partner). Kratki nie zdemontowałem i nie zmieniłem kategorii pojazdu na osobowy (rubryka j w DR). Przy zakupie winiety pokazałem dla ułatwienia na stacji paliwowej DR i pan z obsługi zaproponował winietę zgodną ze statusem pojazdu (5950 huf, taką też zakupiłem), czyli w dwukrotnie wyższej cenie niż w przypadku rejestracji jako pojazd osobowy. Kratki nie chcę demontować, gdyż w niczym mi nie przeszkadza a jest dla mnie przydatna przy przewozie sprzetu campingowego i rowerów. Czy jeżeli zakupię normalną wietę na samochody osobowe mogę mieć problemy tzn. system ma dostęp do informacji o statusie pojazdu?
Reputacja:
17
Bardzo dziękuję za rozjaśnienie tematu. Jeżeli system węgierski nie ma połączenia z polskim, to raczej nie ma problemu.
Reputacja:
17
To wiem, bo niedawno miałem okazję zapłacić mandat. Miałem na myśli sprawdzanie kategorii pojazdu na bieżąco.
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 9
Reputacja:
210
Pewnie niewiele konstruktywnie wniosę do tematu, jedynie doświadczalnie.
Jeżdżę podobnym samochodem i zawsze kupuję opłaty stosowne do pojazdu osobowego ( w dowodzie jest ciężarowy)
Jak do tej pory nikt nie "czepiał" się tego.
Co innego gdy się wjeżdża na Ukrainę , tam skrupulatnie pobierają opłatę za " gruzawik-ciężarówkę" do banku, albo kieszeni
(ale to zupełnie inna bajka)
Reputacja:
17
Dzięki. Oczekiwałem właśnie odpowiedzi jak to jest w praktyce.