26-12-2018, 13:54
Obawiam się, że z taką historią nigdzie już nie zarezerwują Ci miejsca.
Noclegi nad Balatonem
|
26-12-2018, 13:54
Obawiam się, że z taką historią nigdzie już nie zarezerwują Ci miejsca.
26-12-2018, 19:59
Balatonturist schodzi totalnie "na psy"
27-12-2018, 18:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2018, 18:42 przez Helka Travel.)
(26-12-2018, 13:03)Kardasz napisał(a): Może macie jakieś nielubiane miejsca na Węgrzech, które chcielibyście by zostały zamknięte? Mogę tam pojechać! Genialna historia - nie chciałbyś spędzić wakacji w urzędzie skarbowym? W sezonie urlopowym powinni mieć wolne pokoje. Balatontourist jest w trudnej sytuacji. Dysponuje terenami wartymi ogromne pieniądze. Kempingi są w dobrych lokalizacjach, nad samym brzegiem Balatonu. A boom na budowanie apartamentowców trwa. Naciski są zewsząd - ze strony inwestorów, ze strony miast, które chcą zarabiać większą kasę - opodatkują mieszkańców i ich samochody, zarobią na lokalach użytkowych, a nie zbiorą marną taksę klimatyczną przez 2 miesiące w roku. Jak zaczynałam działalność to było ok. 20 kempingów Balatontourist, teraz ostało się 7. Mnie się to też nie podoba, ale taka jest rzeczywistość - nie umniejszając druzgocącej działalności Kardasza Sądzę, że nie musiałoby tak być. Wiele się wyjeździłam na kempingi, głównie do Francji i uważam, że to może być dobry biznes - skoro gdzie indziej prosperują. Brakuje pewnie pomysłu, dobrego zarządcy i pieniędzy na inwestycje. A przede wszystkim chęci do współpracy w obrębie regionów, w których często króluje krótkowzroczna polityka. Znami ludzi, którzy pracują w Balatontourist, z pełnym oddaniem, znajomością języków i poczuciem, że zaciska im się pętla na szyi. Nie wieszajcie na nich psów. Swoja drogą zachęcam do szybkich rezerwacji na kempingach - mam już porozumienie, że dalej współpracują z Helka Travel. Baza się kurczy, a chętnych nie ubywa, więc na pewno będzie trudniej o wolne miejsca.
27-12-2018, 19:37
Tu nie chodzi o "wieszanie psów", W mojej ocenie, nie udało im się po "przemianach" lat 90 wejść na "wyższy" poziom, a szkoda, bo lokalizacje mieli znakomite . Po prostu pozostali na tym co mieli, a to dzisiaj , trochę mało, tym bardziej ze 400 km dalej na południe mają "adriatycką" konkurencję Ja też pamiętam jeszcze z 5 lat temu 17 kampingów Balatonturistu nad Balatonem, i nie cieszy mnie to, że dzisiaj jest już tylko 6, i to tych najdroższych.
28-12-2018, 16:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2018, 16:57 przez Helka Travel.)
Obawiam się, że odpowiedź na wszystko jest jedna: pieniądze. Kasa, którą trzeba by władować w kemping zwróci się po kilku sezonach. A gdzie zarobek przez ten czas? Łatwiej i szybciej jest budować apartamentowce, sprzedać lokale i pozbyć obowiązków.
Nie ukrywam, że mam socjalistyczne zapędy i w niektórych przypadkach jestem za interwencjonizmem państwowym. Bo to w interesie państwa jest rozwój turystyki. Ci ludzie, którzy przyjadą na kempingi i tak gdzieś kasę zostawią. Wydadzą na winietki, benzynę, alkohol, dadzą zatrudnienie miejscowym. I od wszystkiego zapłacą VAT. W skali państwa dotacja do kempingu to nic. We Francji są kempingi prywatne i municipale - dotowane przez państwo/samorządy. Na Węgrzech brakuje mi spójnej wizji, jak tę turystykę rozwijać. Czasem sami sobie strzelają w kolano. Przykładem niech będzie ścieżka rowerowa wokół Balatonu. 206 km, które można podzielić na odcinki, wszędzie coś pozwiedzać. Balatontourist godził się na gości na 1 noc, bo i tak jechali na kolejny kemping. Za darmo można też było zostawić samochód. A teraz nie ma jak urządzić takiej objazdówki, bo odległości są duże - na pewno nie dla rodzin z dziećmi. To po co państwo szczyci się ścieżką rowerową, skoro nie pomyśli, jak na trasie przenocować? Miejsc jest oczywiście mnóstwo, tylko właściciele nie chcą gości na 1 noc. (28-12-2018, 16:57)Helka Travel napisał(a): Obawiam się, że odpowiedź na wszystko jest jedna: pieniądze. Kasa, którą trzeba by władować w kemping zwróci się po kilku sezonach. ... Wiem o tym, zresztą już kiedyś na ten temat dyskutowaliśmy . Niestety Balatonturist nadal idzie drogą "zagłady" (wyprzedaży) a nie rozwoju. Przykładem jest dawny kamping Europa, a obecnie Pelsors, który 12 lat był w Balatonturist http://pelsocamping.hu/en/history-of-the-camping/ Jak widać po "opuszczeniu" Balatonturistu kamping ma się co najmniej "dobrze", choć przy tej cenie to wolę jechać do Chorwacji http://pelsocamping.hu/pl/
30-01-2019, 15:59
(26-12-2018, 13:03)Kardasz napisał(a): W 2016 byłem w Balatonszemes w kempingu Lido. Kardasz, jestem Twoją fanką! Jeśli można głosować na post roku, to ja głosuję na Ciebie! Nie wiem, gdzie w tym roku zamierzasz spędzić wakacje, ale spieszę donieść, że Twoją tragiczną historię opowiedziałam wczoraj w centrali Balatontourist. Śmiali się, choć przez łzy, bo nikogo nie bawi obecna sytuacja. I nie wyrywali się, żeby Cię zapraszać
30-01-2019, 16:46
Kardasz gasi światło.
Cytat:Tego klienta nie obsługujemy
30-01-2019, 17:02
Ja go po ciemku obsłużę
(Przepraszam za brak politycznej poprawności - lubię żartować, nie chcę nikogo obrażać)
30-01-2019, 21:16
Przy okazji: chyba trzeba zmienić nazwę działu forum: https://forum.wegierskie.com/Dzial-Helka...urystyczny
na Helka Travel. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|