10-10-2022, 17:39
To nie jest kopia, tylko obiekt wzniesiony w stylu brytyjskiego neogotyku, naśladający m.in. pałac w Windsdorze.
Ciekawe miejsca w Czechach
|
10-10-2022, 17:39
To nie jest kopia, tylko obiekt wzniesiony w stylu brytyjskiego neogotyku, naśladający m.in. pałac w Windsdorze.
11-10-2022, 7:32
Definicja z PWN: "1. «rzecz dokładnie odtworzona z oryginału»"
Nie wiem jak Ty, ale ja tu zamku w Winsdorze nie widzę. Równie dobrze można by napisać, że każda gotycka katedra to jest kopia Notre Dame
Kopia wykonana przez nieudolnego kopistę może nie przypominac oryginału.
Ale OK. Powino być naśladownictwo, a nie kopia. W samym zamku Hluboka można zobaczyć obrazy i grafiki przedstawiające jego wygląd sprzed tej przebudowy. No i żal, że to zostało zniszczone... BTW budapesztański parlament jest chyba bliższy londyńskiemu i też mi się to nie podoba. Znaczy - nie podoba mi się naśladownictwo, bo sam budynek niebrzydki. Ale takie jakieś świadectwo... kompleksów? ... braku polotu?
12-10-2022, 0:10
Ale przecież w ten sposób budowano w całej Europie. Trudno, aby każdy kraj wymyślał własny styl architektoniczny. Jak dla mnie podobieństwo parlamentu węgierskiego do brytyjskiego jest... odległe
17-10-2022, 21:29
No to jeszcze fotki z Krumlova (miejscowi nie używają oficjalnej nazwy Cesky Krumlov, czy Ceske Budejovice - po prostu Krumlov czy Budejovice)
Rynek główny (Nam. Svornosti) I takie tam... |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|