Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Cześć!
Potrzebuje dostac sie ze stacji Nepliget na Nagy Diofa utca. Powiedzcie czym najlepiej, zeby wygladalo to w miare tanio.
Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Reputacja:
375
Proponuję metrem na Deák Ferenc tér, a stamtąd już 15-minutowy spacer na miejsce.
Liczba postów: 5
Reputacja:
0
Witam,
Planujemy kilkudniowy pobyt w budapeszcie i dzięki temu trafiłem na to forum (nawiasem mówiąc sporo użytecznych informacji).
Mam pytanie odnośnie biletów 72 godz., mianowicie czy do dzieciaka który ma już skończone 6 lat konieczny jest ten bilet? Opis ulg na stronie http://www.bkv.hu/en/local_public_transp...ice_passes nie jest do końca dla mnie jasny.
Pozdrawiam
Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Reputacja:
375
Ciekawa sprawa. W węgierskiej wersji tej strony mowa jest o bezpłatnym przejeździe dla dziecka, które nie podjęło jeszcze nauki (pod warunkiem, że jest pod opieką dorosłego) w angielskiej zaś piszą, że dziecko powinno mieć mniej, niż sześć lat lub być poniżej wieku szkolnego. W tej sytuacji ciężko poradzić coś rozsądnego. Pewnie uda się bez biletu, ale może nie Sorry, ale przy takich zapisach ciężko być mądrym
Liczba postów: 1,759
Liczba wątków: 234
Reputacja:
1,037
(07-10-2012, 13:07)fvg napisał(a): (...)Ciekawa sprawa. W węgierskiej wersji tej strony mowa jest o bezpłatnym przejeździe dla dziecka, które nie podjęło jeszcze nauki (pod warunkiem, że jest pod opieką dorosłego) (...) Ktoś z BKV najwyraźniej nie doczytał ustawy o szkolnictwie (=1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cg...9300079.TV).
W ustawie wiek rozpoczęcia nauczania określa się między 6 a 8 rokiem życia dziecka (zależy min. od stopnia rozwoju dziecka).
Według mojej wiedzy w wersji angielskiej i niemieckiej też jest zapis o przejeździe bezpłatnym dla dzieci do 6 roku życia lub do początku rozpoczęcia nauki w szkole. Tylko jakie zaświadczenie ma przedstawić rodzic, że dziecko nie jest już uczniem? Nie wiem. Ale wzbudziło to moje zainteresowanie i spróbuję zapytać u źródła.
Reputacja:
0
Dzięki za informację, jak by się coś udało więcej dowiedzieć byłbym wdzięczny.
Myślę, że na miejscu się dopytam, a dzieciak ma akurat 6,5 roku to nie podpadnie jako uczeń (jest szansa zaoszczędzić trochę zł:-)
Reputacja:
1,037
Sprawa z bezpłatnym przejazdem dla dziecka nie jest wcale łatwa. Po długim oczekiwaniu i kilku monitach dostałem co prawda odpowiedź z Budapesti Közlekedési Központ Zrt.(instytucja ta zarządza całościowo transportem w Budapeszcie i ona decyduje min. o stosowanych taryfach przewozowych), którą zacytuję prawie w całości po węgiersku. Oto ona:
Ügyszám: 0038/0011524/2012
(...)
Tisztelt Bejelentő!
Hivatkozva a Társaságunkhoz 2012. október 7-én érkezett levelére, szíves tájékoztatásul közöljük, hogy felnőtt kíséretében utazó gyermek iskolai tanulmányai megkezdéséig díjmentesen utazhat. Ellenőrzés esetén személyi azonosításra alkalmas igazolvány felmutatása szükséges.
Kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.
Budapest, 2012.10.09.
Tisztelettel:
Stieglerné Kassa Edit
Koordinációs és Ügyfélszolgálati Főosztály
mb.csoportvezető
Tłumaczenie:
Nr sprawy:0038/0011524/2012
(...)
Szanowny Zgłaszający!
Powołując się na pana list, który dotarł do naszej Spółki w dniu 7. października 2012. informujemy, że dziecko podróżujące pod opieką dorosłego może do czasu rozpoczęcia nauki podróżować bezpłatnie. W przypadku kontroli konieczne jest okazanie dokumentu umożliwiającego identyfikację tożsamości. Prosimy o akceptację naszej informacji !
Z poważaniem:
Stieglerné Kassa Edit
p.o. kierownika grupy
Departament Koordynacji i Obsługi Klienta
Niestety musiałem przesłać kolejnego maila z moimi uwagami i informacją, że odpowiedzi nie akceptuję - pokrótce chodzi o to, że w dowodzie osobistym dziecka lub paszporcie nie ma rubryki data rozpoczęcia nauki. Obowiązek szkolny jak wspominałem na Węgrzech może rozpoczynać się między 6 a 8 rokiem życia dziecka (nie wchodząc w szczegóły zależy min. od miesiąca urodzin i poziomu rozwoju dziecka), w Polsce między 6 a 7 rokiem życia.
Według mnie dokładnie ten sam problem mają Węgrzy i ustawodawca powinien coś z tym zrobić.
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź pani Stieglerné Kassa Edit
Reputacja:
0
Nie sadziłem, że z moje pytanie będzie tak trudne :-)
Reputacja:
1,037
12-10-2012, 11:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2012, 12:21 przez Waldek.)
I jest odpowiedź tym razem jednoznaczna.
Ügyszám:0038/0011524/2012
(...)
Hivatkozva a Társaságunkhoz 2012. október 10-én érkezett levelére, szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a szabályozás szerint a gyermek felnőtt kíséretében iskolai tanulmányai megkezdéséig díjmentesen utazhat, ez egyben azt is jelenti, hogy iskolai tanulmányaik megkezdéséig mindenképpen felnőtt kísérővel kell utazniuk.
Azt a tényt, hogy a gyermek még nem jár iskolába, igen nehéz igazolni. Társaságunk törekszik a bürokrácia csökkentésére, ezért olyan esetekben, amikor az nem feltétlenül szükséges, nem kérünk külön igazolásokat, így nem kell például az óvodából papírt hozni, hogy a gyermek még oda jár és nem az iskolába. Külföldiek esetében még bonyolultabb lenne a dolog, mert a tankötelezettség megállapítása az egyes országokban eltérő lehet.
Jegyellenőreink a születési dátumot (életkort) ellenőrizhetik, és ha a gyermek még nem töltötte be 8. életévét, akkor elfogadják a szülő tájékoztatását, hogy még nem jár iskolába. Ez az Ön kérdését tekintve azt jelenti, hogy ha a lengyel állampolgárságú gyermek útleveléből megállapítható, hogy 6,5 éves, akkor felnőtt kíséretében díjmentesen utazhat járműveinken.
Kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.
Budapest, 2012.10.12.
Tisztelettel:
Stieglerné Kassa Edit
Koordinációs és Ügyfélszolgálati Főosztály
mb.csoportvezető
Nr sprawy:0038/0011524/2012
Tłumaczenie
(...)
Powołując się na pana list, który dotarł do naszej Spółki, w celu poinformowania oświadczamy: to że dziecko do czasu rozpoczęcia nauki w szkole może podróżować bezpłatnie w towarzystwie dorosłego oznacza jednocześnie, że dziecko do czasu rozpoczęcia nauki w szkole zawsze musi podróżować w towarzystwie (pod opieką) dorosłego.
Fakt, że dziecko jeszcze nie chodzi do szkoły jest bardzo trudny do potwierdzenia. Spółka nasz stara się o zmniejszenie biurokracji, dlatego w sytuacjach, w których nie jest to konieczne, nie prosimy o osobne zaświadczenia, i na przykład nie trzeba posiadać zaświadczenia z przedszkola, że dziecko jeszcze do niego uczęszcza, a nie do szkoły. W przypadku obcokrajowców sprawa byłaby jeszcze bardziej skomplikowana, ponieważ obowiązek szkolny w poszczególnych krajach może się różnić.
Kontrolerzy nasi mogą kontrolować datę urodzenia (wiek) i jeżeli dziecko nie ukończyło 8 roku życia wówczas akceptują informację rodziców, że jeszcze nie chodzi do szkoły. Biorąc pod uwagę Pana pytanie oznacza to, że jeżeli z paszportu dziecka obywatelstwa polskiego można ustalić, że ma ono 6,5 roku wówczas w towarzystwie dorosłych może podróżować naszymi pojazdami bezpłatnie.
Prosimy o przyjęcie naszej informacji.
Z poważaniem:
Stieglerné Kassa Edit
p.o. kierownika grupy
Departament Koordynacji i Obsługi Klienta
Myślę, że wypadałoby mieć zapisaną informację po węgiersku (w razie dociekliwego kontrolera):
A gyerekem még nem jár az iskolába.(moje dziecko jeszcze nie chodzi do szkoły), albo
A gyerekem még nen tanköteles.(moje dziecko jeszcze nie podlega obowiązkowi szkolnemu)
Życie nie może być jednak proste. Do poczty z BKK dołączona jest notka o poufności informacji i zakazie jej publikacji. Sprawa według mnie co najmniej niepoważna ale co zrobić. Jest zapis, że informację mogę sam wykorzystać i osoby upoważnione przez mnie. W związku z tym oświadczam, że upoważniam WSZYSTKICH czytających forum węgierskie do korzystania z informacji, które otrzymałem z BKK Zrt.
W razie czego liczę na miskę gulaszowej dziennie albo innej węgierskiej potrawy z dostawą do wskazanego miejsca.
Reputacja:
0
Witam,
Serdeczne dzięki za trud walki z urzędami :-).
gdzie z tą zupą? od środy zawitamy do budapesztu, po powrocie postaram się o jakąś krótką relację (choćby opis kwatery, której namiary znalazłem na tym forum) .
Pozdr
|