Harkany
#2
gon178 - taki kociołek to bogracz (bogrács), wiele potraw da się w nim ugotować - pochwalam ten typ gotowania. Są dwa typy: do góry zwężający się, w takim gotuję zupę rybną (halászlé) - zalecany do potraw rzadkich. Drugi typ to przeciwieństwo poprzedniego, czyli ku górze rozszerza się i ma takie zewnętrzne obrzeże. To typowy bogracz do gulaszu (gulyás), czasami trzeba potrawę przykryć w czasie gotowania, bo szybkie jest odparowywanie. Trójnóg ważna rzecz, ale najważniejszym jest palnik gazowy odpowiednio regulowany, ma standardowe złącze, najważniejsze to że nie kopci i nie ma sadzy na bograczu.
Taki sprzęt to dobra sprawa... mam oba bogracze od wielu-wielu lat. Uśmiech
PS. Miłego pobytu w Harkány, właśnie wyjechałem.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Harkany - przez gon178 - 17-07-2013, 18:48
RE: Harkany - przez Sztasek - 17-07-2013, 20:33
RE: Harkany - przez PMK - 25-06-2017, 22:30



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości