21-07-2013, 10:11
(20-07-2013, 17:01)karolllina napisał(a): Dzięki Joy za przydatne informacje, wybieram się właśnie w te rejony Balatonu w sierpniu. Mam jeszcze pytanie czy do plaży było daleko i czy była płatna? I czy polecasz jakieś fajne miejsca w rejonie, co warto zobaczyć? Pozdrawiam
dot. http://vonyarcvashegy.hu/strand - tu znajdziesz zdięcia plaży.
Do plaży jest około 1km i wejście jest płatne. Nie pamiętam ile, ale warto zapłacic za takie warunki. Fajnie, że parking jest za darmo. Ja jeździłem autem, ponieważ z buta trochę daleko, choc wiele osób chodziło na pieszo. Dodam, że koło mojego miejsca noclegu był market COOP, więc ze śniadaniem i kolacją nie było najmniejszego problemu.
Co do atrakcji w regionie, tak jak wcześniej wspomniałem, warto odwiedzic Kesztehly, które oddalone jest około 6km. Tam warto zwiedzic niewielki port, centrum i pałac).
Na pewno warto jechac, na cały dzień, do HEVIZ.
adres:
8380 Hévíz
Dr. Schulhof Vilmos sétány 1., Magyarország
+36 83 501 700
spaheviz.hu .
Tam jest jezioro termalne największe w Europie. Temperatura wody 32 stopnie.
Polecam zabrac ze sobą dmuchane koło, lub dętkę, ponieważ jezioro posiada głębokośc od 1,5 do 38m. Nie jest to wioską, ponieważ większośc dorosłych osób, korzysta z tego typu udogodnień.
Pomimo tego, że pływanie nie jest mi obce, ciężko utrzymac się na powierzchni przez kilka godzin. Mając koło, rozkoszujesz się ciepłem wody i widokami.
Dodam, że wiele osób korzysta z różnego rodzaju kółek i "makaronów", które można kupic przy parkingu.
Duży parking znajduje się od strony głównej drogi (nie od strony miasta).
W samym mieście uważaj na 1m słupki, w których umieszczone są fotoradary.
Będąc w Heviz polecam Ci skręci w górę, gdzie znajdują się przepiękne winnice, gdzie oprócz dobrego wina, można zjeśc objad, czy kolację.
Jeśli masz GPS-a sprawdź pobliskie winnice. Mnie zaprowadził bezbłędnie.
Generalnie winnic jest tam cała masa i gdziekolwiek w rejonie wjedziesz pod górkę znajdziesz coś, gdzie warto się zatrzymac.
Prawie zawsze w miejscu noclegu dostępne jest WIFi, więc warto miec kompa, aby sprawdzic co ciekwago w regionie.
W wielu miejscach można płacic kartą (dobry kurs).