(29-01-2013, 13:14)Klimaty Węgierskie napisał(a): Region Tolna składa się z trzech części: Tolna, Tamás i Völgység. Klimat nie jest jednolity z powodu dużej powierzchni, jaką region zajmuje.Wprawdzie to nie są okolice Balatonu, ale prawie sąsiadują z nim .
Region jest zróżnicowany. Najważniejszą formacją gleby panującą tutaj jest less. Wszystkie regiony na Węgrzech, wzdłuż i wszerz pokrywa warstwa lessu (średnio 20-50m), na którym powstały wielorakie gleby brunatne.
Warunki ekologiczne umożliwiają produkcję doskonałej jakości wina, zarówno białego jak i czerwonego. Wybór gatunków jest nadzwyczaj bogaty. Całkowita uprawa winogron białych stanowi 60%, czerwonych – 40%. Wśród pierwszych należy wspomnieć o Chardonnay, wśród tych drugich najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest Kékfrankos. Oprócz nich znaczącą rolę odgrywają jeszcze Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöldvelini, Királyleányka, Rajnai rizling, Merlot, Zweigelt. W najnowszych uprawach na plan pierwszy wysunęły się gatunki międzynarodowe tj: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir i Sauvignon blanc.
Tak się składa, że obecnie goszczę w regionie. Niewiele tych informacji podaje mój poprzednik, trochę dodam. Jeśli chodzi o winnice i wino - bo o tym mowa, to sam region leży na terenie okręgów Tolna i Fejér - te 3 części to:
Winnice regionu Tamási: Aba, Seregélyes, Lajoskomárom, Szabadhidvég, Mezőkomárom, Magyarkeszi, Felsőnyék, Ozora, Nagyszokoly, Iregszemcse, Tamási, Regöly, Pincehely, Tolnanémedi, Igar, Simontornya, Kisszékely, Nagyszékely.
Winnice regionu Tolna: Dunaföldvár, Bölcske, Madocsa, Paks, Dunaszentgyörgy, Fácánkert, Tolna. Tengelic, Nagydorog. Györköny, Bikács, Sárszentlőrinc, Gyönk, Kölesd.
Winnice regionu Völgység: Hőgyész, Dúzs, Mucsi, Tevel, Závod, Lengyel, Kisvejke, Kisdorog, Mucsfa, Izmény, Bonyhádvarasd, Aparhant, Györe, Nagymányok, Bonyhád, Váralja, Kismányok, Hidas, Bátaapáti, Mórágy, Mőcsény, Grábóc.
Jest i czwarty region, to okolice Szekszárd: Alsónána, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Medina, Mórágy, Őcsény, Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Szentgál-Szőlőhegy, Várdomb, Zomba.
To jeden z większych regionów winnych na Węgrzech. Dominuje tu wino czerwone, tutejsi rozróżniają dwie barwy winogron: niebieska i czerwona, to grona dominujące: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Zweigelt, ostatnio powracająca do koszyka jeszcze w niewielkiej uprawie, lecz bardzo ważna w tym regionie Kadarka. Pośród białych odmian spotkamy: Olaszrizling, Chardonnay i Veltelini - to te najbardziej rozpowszechnione.
Od wielu lat istnieją tzw. Szlaki Winne, serdecznie polecam udział w takiej imprezie, gdzie serwowane są do degustacji gotowe już wina. Rzadko jednak, ale można spróbować też wina młodego (Újbor). Wprawdzie to nie autentyczne "Beaujolais nouveau", jednak wspaniałe. To tylko na początku grudnia jest możliwe i nie każdy z winiarzy jest chętnym w tym kierunku. Kilka razy byłem na takiej zamkniętej imprezie... oj, długa była ta piwnica z beczkami, do rana trwała "przechadzka" od pierwszej do ostatniej beczki. Naturalnie, podczas degustacji, nie liczmy na to iż podadzą nam te, w Polsce znane Węgrzyny. Przede wszystkim serwowane są regionalne, a raczej miejscowe odmiany charakterystyczne dla danego miejsca. Prawdziwa degustacja, to nie tylko wino, ale na stół powinny trafić też kulinaria z miejscowej kuchni. Te przygotowywane na wolnym powietrzu, według miejscowej receptury na bazie ekologicznie czystych składników smakują najlepiej.