03-02-2014, 14:47
Taka sobie zwykła kartoflanka... Krumplileves.
Obraną główkę cebuli pokroić w drobne kostki i szklić na oleju lub smalcu. Ziemniaki (licząc ok. jednego średniej wielkości na osobę) obrać i pokroić w kostki. Podobnie postąpić z marchewką i pietruszką (po jednej na dwie osoby). Do średnio zeszklonej cebuli dodać w kostkę pokrojone wcześniej składniki, pamiętając o ich mieszaniu. Gdy cebula jest zeszklona, dodać 1 stołową łyżkę zmielonej czerwonej papryki, zamieszać - pamiętać należy o tym by nie przypalić, gdyż zupa będzie gorzka! Teraz można całość podlać wodą i przenieść do garnka dodając odpowiedniej ilości wody i zagotować. W międzyczasie do zupy dodajemy soli, pieprzu ziarnistego, można wrzucić i liść laurowy - wszystko według własnego smaku i uznania. Można zupę urozmaicić całym czerwonym pomidorem, natką z pietruszki, selera. Gdy całość się ugotuje, zabielić śmietaną. Podawać z gotowanym makaronem... falbanki, świderki, zacierka.
W niektórych regionach Węgier zupy nie zabiela się, śmietanę jako dodatek podają oddzielnie.
Obraną główkę cebuli pokroić w drobne kostki i szklić na oleju lub smalcu. Ziemniaki (licząc ok. jednego średniej wielkości na osobę) obrać i pokroić w kostki. Podobnie postąpić z marchewką i pietruszką (po jednej na dwie osoby). Do średnio zeszklonej cebuli dodać w kostkę pokrojone wcześniej składniki, pamiętając o ich mieszaniu. Gdy cebula jest zeszklona, dodać 1 stołową łyżkę zmielonej czerwonej papryki, zamieszać - pamiętać należy o tym by nie przypalić, gdyż zupa będzie gorzka! Teraz można całość podlać wodą i przenieść do garnka dodając odpowiedniej ilości wody i zagotować. W międzyczasie do zupy dodajemy soli, pieprzu ziarnistego, można wrzucić i liść laurowy - wszystko według własnego smaku i uznania. Można zupę urozmaicić całym czerwonym pomidorem, natką z pietruszki, selera. Gdy całość się ugotuje, zabielić śmietaną. Podawać z gotowanym makaronem... falbanki, świderki, zacierka.
W niektórych regionach Węgier zupy nie zabiela się, śmietanę jako dodatek podają oddzielnie.