04-03-2014, 21:42
Jako wielka miłośniczka kuchni węgierskiej, ale tej domowej, chciałabym Wam podać przepis na bardzo smaczne i proste w wykonaniu danie. Innych nie uznaję :-). Mianowicie "Paprykarz z ziemniaków", czyli "Krumplipaprikás". Fajne danie, bo składniki prawie zawsze są w domu.
Składniki:
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
1 cebula pokrojona w kostkę
ok. 25 dkg kiełbasy np. podhalańskiej, śląskiej itp.( wegetarianie mogą opuścić)
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki (koniecznie dobrej jakości)
3 łyżki oleju
2 listki laurowe, parę ziarenek ziela ang.
sól, pieprz, jak ktoś lubi, to trochę ostrej papryki
Kluski:
1 jajko
3 łyżki mąki
szczypta soli
Na gorącym oleju podsmażamy cebulę na szklisto, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy aż przestygnie, dodajemy słodką paprykę w proszku. Szybko mieszamy i dodajemy ziemniaki, solimy i znów szybko mieszamy. Przykrywamy rondel i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i zalewamy wszystko wodą tak, żeby ziemniaki były przykryte wodą na ok. 5 cm. Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Na koniec z podanych składników robimy ciasto ( w razie konieczności można dodać trochę wody) i łyżką wkładamy kluski. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Ennyi az egész! I tyle , można jeść. Smacznego!
Składniki:
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
1 cebula pokrojona w kostkę
ok. 25 dkg kiełbasy np. podhalańskiej, śląskiej itp.( wegetarianie mogą opuścić)
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki (koniecznie dobrej jakości)
3 łyżki oleju
2 listki laurowe, parę ziarenek ziela ang.
sól, pieprz, jak ktoś lubi, to trochę ostrej papryki
Kluski:
1 jajko
3 łyżki mąki
szczypta soli
Na gorącym oleju podsmażamy cebulę na szklisto, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy aż przestygnie, dodajemy słodką paprykę w proszku. Szybko mieszamy i dodajemy ziemniaki, solimy i znów szybko mieszamy. Przykrywamy rondel i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i zalewamy wszystko wodą tak, żeby ziemniaki były przykryte wodą na ok. 5 cm. Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Na koniec z podanych składników robimy ciasto ( w razie konieczności można dodać trochę wody) i łyżką wkładamy kluski. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Ennyi az egész! I tyle , można jeść. Smacznego!