Kondycja finansowa państwa węgierskiego
Właśnie miałem wkleić tę informację, ale fvg mnie uprzedził.
Nie jestem ekonomistą i nie śledzę mediów gospodarczych, a jedynie ogólnoinformacyjne i daje się zauważyć tego typu informacje jak te cytowane. Pytanie, czy węgierska gospodarka rzeczywiście poszła mocno w górę w ostatnich latach, czy jest to pewien fakt medialny, który jest powielany w różnych mediach.
Jak wspomniałem nie jestem fachowcem, ale podawane dane wyglądają na konkretne i wiarygodne.

"W lutym bezrobocie na Węgrzech po uwzględnieniu czynników sezonowych wyniosło 7,9 proc. i było o 3,3 pkt procentowego niższe licząc rok do roku (...) węgierski wynik był lepszy od unijnej średniej. (...)
W lutym produkcja przemysłowa na Węgrzech wzrosła o 8,1 proc. w skali roku i był najlepszy wynik od 2011 r. (...) Motoryzacja stała się także lokomotywą węgierskiego eksportu. W lutym eksport węgierskiego przemysłu motoryzacyjnego był o 26,5 proc. większy niż przed rokiem (...)
Po dwóch pierwszych miesiącach 2014 r. Węgry w handlu zagranicznym miały 760 mln euro nadwyżki, o 112 mln euro więcej niż przed rokiem."

Tylko pozazdrościć.
Ciekawe jak to wpłynie na polską rzeczywistość, szczególnie w kontekście kampanii wyborczych, które nasz czekają.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Kondycja finansowa państwa węgierskiego - przez andrasz - 05-05-2014, 23:49