27-05-2014, 16:15
(27-05-2014, 15:50)makumba001 napisał(a): Czy kupując karnet 7 dniowy na baseny, można wchodzić wielokrotnie?
Możecie polecić jakieś miejsce z wyżywieniem (restauracja bar, czy co tam maja) łagodne dla żołądka i portfela.
Bogacs jest jednym z niewielu znanych mi kompleksów, na których wejściówka upoważnia do dowolnego wchodzenia i wychodzenia na baseny w ciągu jednego dnia. Nie musisz nawet brać w tym celu karnetu.
Jeśli chodzi o jedzenie, to na terenie kąpieliska znajdują się dwa spore kompleksy gastronomiczne - jedzenie jest smaczne, oferta szeroka, a ceny bardzo przystępne (choć są zróżnicowane, warto najpierw pooglądać całość). Od pożywnego langosza po gulasz w kociołku (a także, ryby, sery, naleśniki, mięsa od drobiu po baraninę itd.).
Bogacs to wieś letniskowa i poza kompleksem basenowym nie ma tam większych atrakcji. Bardzo blisko basenów znajdują się piwniczki, ale...
Akurat te w Bogacs są bardzo "turystyczne". Jest tam tanie wino, ale raczej dość podłe (w okolicznych piwniczkach można kupić taniej, np. Noszvaj i lepsze gatunkowo np. Eger).
Generalnie cały dzień do spędzenia w kompleksie basenowym, a wieczorem ewentualny spacer do piwniczek to cała oferta spędzania wolnego czasu.
Byłem tam kilka razy, najdłużej tydzień, ale jeszcze mi się nie znudziło.

Najtańszy wariant to mieszkanie w Nosvaj i dojazd na baseny do Bogacs, a najwygodniejszy to całościowo Eger (i przy odrobinie starań tylko trochę droższy od Bogacs).
Całkiem niedaleko masz Eger, gdzie z Bogacs jedzie się niecałe pół godziny autobusem (kilkaset forintów). To już konkretne miasto, gdzie można pospacerować, napić się lepszego wina i zajrzeć do piwniczek w Dolinie Pięknej Pani (dla porównania z piwniczkami w Bogacs).
Kąpielisko w Egerze jest o wiele bardziej atrakcyjne, szczególnie, kiedy pogoda nie jest rewelacyjna.
Niestety w Egerze wstęp jest jednorazowy: po opuszczeniu terenów basenów nie możesz wrócić na tym samym bilecie. Za to są tam zniżki, których nie ma w Bogacs, np. "Wstęp rodzinny (2 dorosłych +2 dzieci z legitymacją, wiek 4-18 lat) 5 500 Ft".
Więc jeśli będzie dzień nieco słabszej pogody polecam wycieczkę do Egeru.

Byłem tam kilka tygodni temu, więc gdybyś miał jakieś pytania, jestem do dyspozycji.