20-07-2014, 21:08
![[Obrazek: dzem-morelowy-przepis-2.jpg?w=547]](http://przepisywegierskie.files.wordpress.com/2014/06/dzem-morelowy-przepis-2.jpg?w=547)
Jest to najlepszy dżem na świecie! Nawet nie chce mi się specjalnie go zachwalać. Możecie wypróbować np. na 1 kg moreli. Za jakość gwarantuje


Dojrzałe morele zalewamy wrzątkiem, chwilę czekamy, aż lekko wystygnie woda, ale nie za długo! I ściągamy skórkę z owoców i wyrzucamy pestki. Powinno iść lekko. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo ręce będą paskudne

Na 1 kg owoców 0,5 kg cukru.
Mieszamy, zostawiamy na 24 godziny co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Nadmiar soku odcedzamy.
Na następny dzień gotujemy ok. 0,5 godziny, aż morele zrobią się szkliste.
Wrzące wkładamy do sterylnych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
I to wszystko, powodzenia :-)