20-01-2015, 10:52
(20-01-2015, 9:13)theLeftpocket napisał(a): ...Latem 2015 planuję wyjechać do Budapesztu na kilka dni, zrodził mi się w głowie taki pomysł żeby, któregoś dnia wsiąść rano w pociąg, pojechać nad Balaton, spędzić tam dzień "nad morzem", wrócić wieczorem pociągiem. Czy to jest w ogóle wykonalne i ma sens? Jeśli tak to do jakiej miejscowości się najlepiej udać? Istnieją jakieś dogodne połączenia?...
Masz trochę czasu aby przemyśleć...
większość "turystów" na 1 dzień jedzie do Siófok - mówi się że to niepisana letnia stolica . Siófok to spora aglomeracja, a latem tam jak w ulu, tłumy wczasowiczów, gapiów, ciekawskich. Kilka razy tam byłem - zimą też, gdy Balaton skuty był lodem. Wówczas stwierdziłem, że zimą jest tam najpiekniej. Latem sporo czasu spędzam w okolicach Fonyód.
Dojazd pociągiem to gratka, pciągi latem nad Balaton kursują co ok. 30 minut. Tylko nocą jest kilka godzin przerwy w ruchu pociągów. Wyjechać możesz z dworca Keleti lub Déli - każdy z nich zatrzymuje się na dworcu Kelenföld.
W zależności od klasy pociągu jedzie się 1,5 - 2,5 godziny, normalny bilet Budapeszt-Siófok ~ 2200-2500 Ft.