04-02-2015, 14:22
(03-02-2015, 22:06)czesieko napisał(a): Sztasek przestań robić smaka, do urlopu jeszcze pół roku...
czesieko - zrób to sam, polecam ...
Túrós csusza tepertővel - kluski z serem i skwarkami.
składniki:25 dkg makaron łazanki, 10 dkg wędzona słonina lub tłusty boczek, 25 dkg twaróg, 2 dl śmietana do zupy 18%,
sól według uznania.
Makaron ugotować w posolonej wodzie, po odcedzeniu przepłukać letnią wodą i pozostawić w cedzaku.
Słoninę (boczek) pokroić w drobne kostki i na patelni smażyć na średnim ogniu. Nie mieszać, najlepiej potrząsnąć patelnią - aby skwarki nie były "gumowate". W patelni - jeśli jest za dużo tłuszczu należy odjąć, wystarczą 3 łyżki wytopionego tłuszczu - do całości dodać połówkę (1 dl) śmietany, rozmieszać i lekko podgrzać. Tak wymieszane skwarki, tłuszcz, śmietanę przenieść do naczynia żaroodpornego, dodać wcześniej ugotowany makaron i rozdrobniony ser, wszystko dokładnie wymieszać. Całość posmarować pozoztałą ilością śmietany, wstawić do piekarnika na 5-6 minut i podprażyć na gorąco.
Czas przygotowania 35-40 minut... smacznego.